print mail bookmark
duikerslog
duiknieuws
marktplaats
duikfoto's
duikstekken
duikclubs
duikshops
duikcentra
webmasters
laatste duiken


terug
NL / NOORDBRABANT / RAUWBRAKEN
Alias - Onderwaterpark Rauwbraken
Plaats - Berkel Enschot,Tilburg
Omschrijving - Het onderwaterpark ligt in de diepe plas van de Rauwbraken. in de omgeving van Tilburg Het onderwaterpark is toegankelijk voor iedereen met een duikbrevet of daarvoor in opleiding is onder begeleiding van een duikinstructeur.

Rauwbraken Onderwaterpark heeft een aantal grote voordelen ten op zichte van andere duikstekken. De diepe plas wordt alleen door duikers gebruikt. Het zwemgedeelte is fysiek van het onderwaterpark gescheiden. In de meeste recreatie plassen is duiken minder aantrekkelijk wegens het drukke gebruik door anderen. Het beheer van de plas kan zich in hoofdzaak richten op duikers en zwemmers. De stichting Nederlandse Onderwaterparken wil in Rauwbraken Onderwaterpark de kwaliteit van water en (water)bodem actief beheren ten gunste van duikers en zwemmers.

Rauwbraken Onderwaterpark is in vergelijking met andere zandwinningen een kleine plas. Dit betekent dat eventuele beheersmaatregels ten behoeve van de waterkwaliteit (onder andere helder water) aanzienlijk kleiner van schaal (en dus minder kostbaar kunnen zijn) dan in andere plassen.

Het eerste duikobject werd op 11/12 maart 2000 aangelegd. In dat weekend werden van levend wilgenhout vegetatievlotten gevlochten. Op de vlotten zijn een verscheidenheid aan moerasplanten aangepoot. Deze vegetatievlotten zijn een leuk duikobject waar duikers en vissen elkaar kunnen ontmoeten. Bovendien nemen de planten op het vlot voedingsstoffen op uit het water, waardoor algenbloei tegengegaan wordt.

Behalve het vegetatievlot wordt er in het komende voorjaar een rif van boomwortels aangelegd. Aan het begin van de zomer wordt een tweede rif van grote tuinbeelden aangelegd. Beide rifs worden een woonplaats voor sponzen, mosdiertjes, mossels, zoetwaterkreeften en vissen.

Leuk om als groep te gaan en aan de onderwaterbioloog/beheerder de diashow te vragen. Veel interessante uitleg.
Routebeschrijving - A65 afslag Berkel-Enschot. Onder aan de afrit linksaf, de Bosscheweg richting Tilburg. In Berkel-Enschot bij de verkeerslichten (bij het benzinestation) rechtsaf (=Kerstraat). Aan het einde maakt de doorgaande weg een bocht naar links, hier met de bocht mee linksaf en meteen rechtsaf. (=de Kraan, vanaf hier staat de Rauwbrakenweg en de Rauwbraken aangegeven op de wegwijzers. ) 2-de links (=Rauwbrakenweg. Als je de bebouwing voorbij bent ligt de Rauwbraken aan de rechterkant )
Vergunning - Voor het strandbad gelden onderstaande openingstijden. Duiken in het onderwaterpark is ook buiten de openingstijden van het strandbad en buiten het zwembadseizoen mogelijk. Komt u van ver, neem dan eerst kontakt op met de Stichting Nederlandse Onderwater Parken Rauwbraken Onderwaterpark Adres Rauwbrakenweg 38 5056 EJ Berkel-Enschot (gemeente Tilburg) Het zicht in de Rauwbraken is gevarieerd van goed (10 meter) tot zeer slecht (minder dan 1 meter). Over de helderheid van het water zijn wij zeer open. Het zicht wordt nml iedere dag dmv een secchi-schijf gemeten. Mensen die willen komen duiken kunnen via telefoon (06-26608402) of e-mail (info@rauwbraken.nl) het actuele zicht opvragen.
Aangemaakt door - eric op 9 March 2004
Gewijzigd door - eric op 11 October 2005
Opmerkingen van bezoekers -
geplaatst op October 26 2004 - 17:11:39 door c.haneveld()
Opmerking
wilt u A.U.B. het adres en tel.nr. van deze stek verwijderen?!

Log in om te kunnen reageren

Reacties geplaatst door bezoekers

2013-02-20 19:18:50 - MikyMike

Re: Rauwbraken

Mag hier nog gedoken worden? Ik heb van iemand begrepen dat duiken hier niet meer mogelijk is.

Gelogde duiken op deze stek (getoond 5 van de 57 duiken)
Gelogde duiken bij Rauwbraken (totaal 57 duiken)
30111036145752
janfebmrtaprmeijunjulaugsepoctnovdec


Temperatuur bij Rauwbraken (op basis van 48 waarnemingen)
3°c?10°c10°c13°c18°c20°c20°c17°c15°c12°c4°c
janfebmrtaprmeijunjulaugsepoctnovdec


Zicht bij Rauwbraken (op basis van 53 waarnemingen)
?
janfebmrtaprmeijunjulaugsepoctnovdec
 heel slecht  slecht  redelijk  goed  zeer goed
MOO waarnemingen
Totaal Onbe kend Niet gezien Zeld zaam Alge meen Mas saal
Arachnida2 0 0 0 2 0
Cristatella mucedo2 0 0 2 0 0
Orconectus limosus2 0 0 2 0 0
Perca fluviatilis3 0 0 0 0 3
Procambarus clarkii2 0 0 2 0 0
Tinca tinca3 0 0 3 0 0


Deze foto's zijn genomen door duikloggers:

nachtduik Rauwbraken met Eva en Bas.

Deze foto is genomen door poehoes op 04 Nov 2006 23:50

Geplaatst: 06 Nov 2006
boomstronken

Deze foto is genomen door vincentvanhoof op 24 Sep 2008 12:00

Geplaatst: 21 Sep 2008
uit c

Voor meer info stuur een bericht naar:
eric
© 2002-2017 EV-Soft Webdesign


  lid worden
wachtwoord kwijt?

  


Ook hier adverteren? 
Ontvang onze nieuwsbrief
Naam:
Email:
Uit:
Bond: