Rampzalige beslissing voor de blauwvintonijn

Maandag werd de tiendaagse bijeenkomst van de internationale commissie voor het behoud van de Atlantische tonijn, de ICCAT, beëindigd met een rampzalige uitkomst voor de blauwvin tonijn in het Middelandse-Zeegebied. Na twee weken van onderhandelen in Dubrovnik besloot ICCAT wederom om wetenschappelijk advies niet op te volgen en te buigen voor de korte termijn belangen van de visserij.

Het Wereld Natuur Fonds spreekt zijn diepe teleurstelling uit over het feit dat de delegatie van de Europese Unie (EU) weigerde het strikte herstelplan aan te nemen dat zo hard nodig is voor het behoud van deze kwetsbare soort.

De Amerikaanse delegatie diende een sterk en haalbaar herstelplan in, in lijn met het wetenschappelijk advies van ICCAT. Maar de EU hield het voorstel tegen en kwam met haar eigen, zeer zwakke plan, dat ICCAT gisteren aannam. In dit plan mag in 2007 29.500 ton worden gevist. Bijna twee keer zoveel als de 15.000 ton uit de aanbeveling van nota bene de eigen ICCAT-wetenschappers. Bovendien staat het plan toe dat tijdens de piekperiode dat de tonijn kuit schiet, gewoon gevist mag worden.

Een rampzalige beslissing voor een uitgeput visbestand. “Dit is een vernietigend plan, geen herstelplan”, reageert Carel Drijver, hoofd programma Oceanen en Kusten van het Wereld Natuur Fonds. “Het leidt tot nog meer overbevissing van de blauwvintonijn en is ronduit een belediging voor het werk van wetenschappers. Zowel de EU als het ICCAT verliezen hiermee hun geloofwaardigheid om visserij
duurzaam te beheren.”, aldus Drijver.

Geef een reactie