Ribkwal in Zeeuwse wateren

In de Zeeuwse wateren, met name in het grevelingenmeer, is een schadelijke ribkwal van Amerikaanse herkomst ontdekt door duikers. Het gaat om de Mnemiopsis leidyi die in de jaren negentig in de Zwarte Zee veel schade veroorzaakte aan de visserij en het milieu.

Hoewel de Amerikaanse ribkwal slechts zes centimeter groot wordt, kan hij zich razendsnel vermenigvuldigen, met alle gevolgen van dien voor het ecosysteem. Foto Ecosub/Godfried van Moorsel “De Amerikaanse ribkwal heeft in onze wateren geen natuurlijke vijanden”, geeft marien bioloog G. van Moorsel van adviesbureau Ecosub in Doorn het gevaar aan. Het diertje, dat op een zeedruif lijkt en zes centimeter groot wordt, kan zich zeker bij hoge watertemperaturen razendsnel vermenigvuldigen.
In de Zwarte Zee is dat gebeurd met dramatische gevolgen voor het ecosysteem en de visserij, aldus M. Faasse uit Arnemuiden. Hij is sportduiker en gastmedewerker van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. “De Amerikaanse ribkwallen leven van zo plankton, viseieren en -larven”, zegt Faasse. “Komen er heel veel van die kwallen, zoals in de Zwarte Zee, dan gaat dat ten koste van inheemse soorten. De visserij op ansjovis is er compleet ineengestort.”

Geef een reactie