Oorzaak ongeval Belgische duikster ongewis

Wat er precies is gebeurd, die fatale eerste meidag, blijft gissen. Sectie op het lichaam van de 29-jarige Sofie De Tressele heeft geen ander antwoord gegeven dan dat ze is verdronken. Ook het onderzoek naar de duikapparatuur van het slachtoffer biedt tot dusver geen aanknopingspunten, aldus voorzitter Peter Cleymans van ’t Zeepaardje.De onfortuinlijke Dendermondese was sinds twee jaar lid van de club en had inmiddels zo’n 75 duiken achter haar naam. “Daarmee had ze beslist genoeg ervaring voor een recreatieve duik in een relatief makkelijk water als het Grevelingenmeer, wat geen stroming kent en waar het zicht redelijk is”, zegt Cleymans. Het clubbestuur en de Nederlandse autoriteiten hebben getracht het dodelijk ongeluk zo goed mogelijk te reconstrueren. De ultieme vraag blijft hangen: waar ging het mis? “Was het paniek of iets anders, er is er maar één die het echte antwoord weet…”

De clubduik met acht leden van ’t Zeepaardje vond plaats onder bijna ideale weersomstandigheden, onbewolkt maar wel bij een stevige bries. De Tressele en haar buddy lieten zich uit een rubberboot in het water vallen voor een afdaling naar twintig meter diepte. Al kort daarna gaf zij aan dat er iets mankeerde en begon met haar buddy aan een begeleide opstijging.

Omdat die veel sneller ging dan gezond is voor een gemiddelde duiker, trok het duo aan de noodrem door lucht uit de trimvesten te blazen. Voordat de oppervlakte werd bereikt, zakten ze terug de diepte in en belandden op 26 meter op de pikdonkere, modderige bodem. In de stofwolk die de landing veroorzaakte, raakten ze het zicht op elkaar kwijt. Volgens procedure keerde de buddy terug naar de oppervlakte, merkte dat Sofie beneden was gebleven en sloeg alarm. “Ik denk dat alles zich in hooguit vijf minuten heeft afgespeeld”, vertelt Cleymans.

We zijn nog de zelfde dag, met iedereen die op dat moment in het gebied beschikbaar was, gaan zoeken. De schipper van de boot had de coördinaten genoteerd van de plek waar het tweetal te water was gegaan en de buddy was opgedoken. Waarschijnlijk zijn we in het donker langs Sofie gezwommen.” Drie dagen later wist een duikteam van de Koninklijke Marine het lichaam wel te traceren, op 28 meter diepte, vlakbij de aangegeven locatie.

’t Zeepaardje werd in 1975 opgericht en houdt er een duikopleiding op na volgens de internationale richtlijnen van de Conféderation Mondiale des Activit’s Subaquatiques (CMAS) en de Vlaamse duikbond Nelos. De klap is bij de clubleden hard aangekomen, aldus de voorzitter. “Het heeft iedereen weer eens met beide benen op de grond gezet. Dat je voor iedere duik opnieuw goed moet nadenken waar je mee bezig bent, dat het geen routine wordt. Als bestuur en aanverwante commissies hebben we het tragische geval onderzocht en besproken om van te leren en te zien of er in de voorbereiding eventueel iets mis is gegaan. Eigenlijk hebben we niks kunnen vinden.”

Cleymans vindt niet dat duiken onder de gevaarlijke sporten kan worden geschaard. “Het is een risicosport.” Hij spiegelt zijn opvatting onder meer aan de werkwijze van verzekeraars, die parachutisten en alpinisten in tegenstelling tot duikers niet graag als klant hebben. “Dat zijn dus echt gevaarlijke sporten. Maar dan nog, ongevallen gebeuren. Ook dagelijks, in het verkeer.”

De groep die aanwezig was bij de verdwijning van De Tressele, heeft inmiddels al weer twee clubduiken achter de rug bij het Goesse Sas en onder de Zeelandbrug. Ook de vriend van het slachtoffer heeft direct meegedoken. “Zo’n eerste duik was voor alle betrokkenen heel moeilijk, maar het leven gaat verder. Je moet er even doorheen. Daarom hadden we afgesproken die duik op te dragen aan het slachtoffer: Sofie, deze duik is voor u. Dat is goed geweest.”

’t Zeepaardje is morgen dan ook traditiegetrouw van de partij tijdens het duikweekeinde in Zeeland. Bij Den Osse ondergaan de nieuwelingen hun doop in het buitenwater.

bron: PZC

Geef een reactie