Duikstek "Rauwbraken"

stekID raubra
Naam Rauwbraken
Alias1 Onderwaterpark Rauwbraken
Provincie Noord Brabant
Stad Berkel Enschot,Tilburg
Datum_wijzig 11 Oct 2005
geen postcode of coordinaten bekend, dus geen landkaart
BijzonderhedenHet onderwaterpark ligt in de diepe plas van de Rauwbraken. in de omgeving van Tilburg Het onderwaterpark is toegankelijk voor iedereen met een duikbrevet of daarvoor in opleiding is onder begeleiding van een duikinstructeur.

Rauwbraken Onderwaterpark heeft een aantal grote voordelen ten op zichte van andere duikstekken. De diepe plas wordt alleen door duikers gebruikt. Het zwemgedeelte is fysiek van het onderwaterpark gescheiden. In de meeste recreatie plassen is duiken minder aantrekkelijk wegens het drukke gebruik door anderen. Het beheer van de plas kan zich in hoofdzaak richten op duikers en zwemmers. De stichting Nederlandse Onderwaterparken wil in Rauwbraken Onderwaterpark de kwaliteit van water en (water)bodem actief beheren ten gunste van duikers en zwemmers.

Rauwbraken Onderwaterpark is in vergelijking met andere zandwinningen een kleine plas. Dit betekent dat eventuele beheersmaatregels ten behoeve van de waterkwaliteit (onder andere helder water) aanzienlijk kleiner van schaal (en dus minder kostbaar kunnen zijn) dan in andere plassen.

Het eerste duikobject werd op 11/12 maart 2000 aangelegd. In dat weekend werden van levend wilgenhout vegetatievlotten gevlochten. Op de vlotten zijn een verscheidenheid aan moerasplanten aangepoot. Deze vegetatievlotten zijn een leuk duikobject waar duikers en vissen elkaar kunnen ontmoeten. Bovendien nemen de planten op het vlot voedingsstoffen op uit het water, waardoor algenbloei tegengegaan wordt.

Behalve het vegetatievlot wordt er in het komende voorjaar een rif van boomwortels aangelegd. Aan het begin van de zomer wordt een tweede rif van grote tuinbeelden aangelegd. Beide rifs worden een woonplaats voor sponzen, mosdiertjes, mossels, zoetwaterkreeften en vissen.

Leuk om als groep te gaan en aan de onderwaterbioloog/beheerder de diashow te vragen. Veel interessante uitleg.
Faciliteiten -
Route A65 afslag Berkel-Enschot. Onder aan de afrit linksaf, de Bosscheweg richting Tilburg. In Berkel-Enschot bij de verkeerslichten (bij het benzinestation) rechtsaf (=Kerstraat). Aan het einde maakt de doorgaande weg een bocht naar links, hier met de bocht mee linksaf en meteen rechtsaf. (=de Kraan, vanaf hier staat de Rauwbrakenweg en de Rauwbraken aangegeven op de wegwijzers. ) 2-de links (=Rauwbrakenweg. Als je de bebouwing voorbij bent ligt de Rauwbraken aan de rechterkant )
Vergunning Voor het strandbad gelden onderstaande openingstijden. Duiken in het onderwaterpark is ook buiten de openingstijden van het strandbad en buiten het zwembadseizoen mogelijk. Komt u van ver, neem dan eerst kontakt op met de Stichting Nederlandse Onderwater Parken Rauwbraken Onderwaterpark Adres Rauwbrakenweg 38 5056 EJ Berkel-Enschot (gemeente Tilburg) Het zicht in de Rauwbraken is gevarieerd van goed (10 meter) tot zeer slecht (minder dan 1 meter). Over de helderheid van het water zijn wij zeer open. Het zicht wordt nml iedere dag dmv een secchi-schijf gemeten. Mensen die willen komen duiken kunnen via telefoon (06-26608402) of e-mail (info@rauwbraken.nl) het actuele zicht opvragen.
Gemaakt eric op 9 March 2004
Gewijzigd eric op 11 October 2005
Opmerking
geplaatst op October 26 2004 - 17:11:39 door c.haneveld()
Opmerking
wilt u A.U.B. het adres en tel.nr. van deze stek verwijderen?!

Duikwinkels in de omgeving

Recent gelogde duiken

 • 30 Aug 2012 - Evelyn - slecht zicht 20°
 • 01 Jul 2010 - Corné Uijens - redelijk zicht 22°
 • Gezien: klimrek, wrak, beeldentuin, snoek, baars en zeelt. Leuke duik.

 • 29 May 2010 - Corné Uijens - redelijk zicht 16°
 • Gezien: klein vis, klimrek, wrak en 1 brasem.

 • 16 Jan 2010 - diveman - goed zicht 2°
 • ( 237 ) Eindelijk was hij er dan toch de IJSduik. Op het het ijs lag minder sneeuw als vorig jaar maar helaas geen helder ijs. Voor Inge was het haar eerste ijsduik maar vond het wel erg mooi.

 • 27 Dec 2009 - Corné Uijens - redelijk zicht 4°
 • Oudjaarsduik.

 • 29 Sep 2009 - diveman - slecht zicht 17°
 • ( 235 ) bij de drijvende brug er in. Gelijk linksaf langs de boom wortels daarna op zoek naar het wrak ( niet gevonden helaas ). Na 51min aan de opervlakte weer terug........................... Gezien: snoek, kreeftjes, baars, en een grote zeelt.

 • 25 Jun 2009 - Corné Uijens - redelijk zicht 21°
 • Mooie duik... 1 grote snoek, klimrek, wrak en beeldentuin.

 • 27 May 2009 - Corné Uijens - redelijk zicht 19°
 • 1e x met duikcomputer. 1 grote snoek.

 • 10 Jan 2009 - diveman - goed zicht 2°
 • ( 203 ) Mijn eerste ijsduik......Buiten is het -11......Maar we kleden ons toch om om te gaan duiken......De eerste 30'' is het even wennen aan de 2 graden watertemperatuur maar als we onder het ijs zijn is dat zo vergeten.....Het ijs is erg mooi aan de onderkant net een spiegel......Wat mij opviel is dat de luchtbellen tegen het ijs donkere vlekken worden en als je 2m van het wak af bent het wak niet meer ziet.

 • 14 Oct 2008 - diveman - goed zicht 14°
 • ( 202 ) Bij de stijger het water in dan links af...................Raket speeltoestel, wrakje, beeldentuin, boomstronken..........................Grote snoek, jonge zeelt, baars, rivierkreeft.

  Waarnemingen

  TOP 15 - Meest waargenomen:

  M3A0Z0 300


  Perca fluviatilis
  M0A2Z0 20


  Arachnida
  M0A0Z3 3


  Tinca tinca
  M0A0Z2 2


  Procambarus clarkii

  Deze foto's zijn genomen door duikloggers:

  nachtduik Rauwbraken met Eva en Bas.

  Deze foto is genomen door poehoes op 04 Nov 2006 22:50

  Geplaatst: 06 Nov 2006
  boomstronken

  Deze foto is genomen door vincentvanhoof op 24 Sep 2008 10:00

  Geplaatst: 21 Sep 2008