Duiken verhoogt kans op rugproblemen

Doctoraalstudente Kristel Knaepen en enkele collega’s van de faculteit Lichamelijke opvoeding en kinesitherapie van de Vrije Universiteit Brussel ontdekten dat duiken met volle bepakking niet zonder risico is. Rugklachten liggen op de loer. Meer dan de helft van de diepzeeduikers krijgt ooit in zijn leven te maken met lage rugproblemen. Boosdoeners zijn niet allen het zware materiaal maar ook de belastende houding onder water.
Van veel sporten is al lang bekend dat ze slecht zijn voor je rug en als je bedenkt wat je allemaal meesleept het water in zal ook niet de uitkomst verbazen. Toch hebben onderzoekers nu ook het diepzeeduiken wetenschappelijk onder de loep genomen. Ze bestudeerden 181 recreatieve diepzeeduikers uit tien verschillende duikclubs en stelden vast dat de helft van de ondervraagde duikers het voorbije jaar last had van lage rugproblemen.

De lage rug is de meest kwetsbare regio bij duikers. Dat heeft onder meer te maken met het hanteren van het zware materiaal, dat makkelijk dertig kilo weegt (duikflessen, loodgordel,…), maar ook met de kromming van de ruggengraat die door de horizontale positie van de duiker met de blik vooruit nog extra wordt benadrukt. Het peddelen met zwemvliezen is belastend voor de lumbo-sacrale as, en op een diepte van twintig meter ervaren duikers daarenboven een compressiekracht van de bovenliggende waterkolom. Ook de loodgordel zorgt voor een erg lokale, maar grote compressiekracht op de lumbale wervelkolom.

Uit het onderzoek bleek dat vooral duikers met een hoger duikbrevet last hebben van lage rugproblemen. Dat heeft volgens de onderzoekers niet te maken met een hogere frequentie, maar veeleer met het materiaalgebruik en de verantwoordelijkheid. Zo nemen ervaren duikers vaak meer materiaal mee, duiken ze in moeilijkere omstandigheden met bijvoorbeeld veel stroming, en ervaren ze meer stress door de verantwoordelijkheid van het begeleiden van andere duikers.

Volgens de onderzoekers kunnen diepzeeduikers baat hebben bij een preventieve training in correcte til- en heftechnieken, en zou er meer aandacht besteed moeten worden aan de ergonomie van de duikuitrusting.

bron: de standaard

Geef een reactie