Duikclub

Duikclub "Ad Fundum G.S.D.C."

geen postcode of coordinaten bekend, dus geen landkaart

ID58
ProvincieGroningen
NaamAd Fundum G.S.D.C.
adresPostbus 1431
PlaatsGRONINGEN
landnederland
telefoonzie website
emailinfo@adfundum.info
homepagewww.adfundum.info
opleidingNOB
eigenopleidingja
leden80
contributie€ 45
doelgroepstudenten
clubinfoIn 1973 zijn een paar studenten uit Groningen op het idee gekomen om een duikvereniging op te richten om zo het duiken voor studenten ook mogelijk te maken, zonder grote investeringen te hoeven doen in opleiding en materiaal. Het resultaat was de Groninger Studenten Duik Club Ad Fundum.

In de jaren die volgden zijn we uitgegroeid tot wat we nu zijn: een gezellige studenten duikvereniging met ongeveer 100 leden waarvan ongeveer de helft actief duikt. Naast de door de club georganiseerde weekenden, vakanties, uitjes en de vaste kroegavond op donderdag, gaan de leden van de vereniging ook daarbuiten veel met elkaar om. Een buddy voor in het water of daarbuiten is dan ook niet moeilijk te vinden.

Ad Fundum heeft haar eigen groep enthousiaste instructeurs die de opleiding van alle leden verzorgen. Zij worden geholpen door een al even enthousiaste groep ervaren duikers, die in het zwembad en in het buitenwater met mensen oefenen.

De compressor, de trimvesten, de flessen, de automaten, de rubberboot, kortom al het materiaal van Ad Fundum wordt onderhouden door de materiaalcommissie. Deze mensen zorgen ervoor dat het materiaal altijd in topconditie is en er 24 uur per dag gratis gevuld kan worden.

Duikopleiding
Duiken is een veilige sport, als je het vergelijkt met andere activiteiten. Je begeeft je echter in een omgeving waar je niet thuishoort, daarom krijg je bij Ad Fundum een uitgebreide opleiding waarbij de nadruk ligt op veiligheid en lol.

Ad Fundum is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) Als je bij ons een opleiding volgt krijg je een NOB brevet en omdat de NOB op zijn beurt weer is aangesloten bij de CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) wordt je brevet wereldwijd erkend. Net als de misschien wat bekendere brevetten van commerciële organisaties als Padi, Naui etc.

Heb je nog geen duikbrevet, dan beginnen we elke herfst en winter met de opleiding tot 1* (éénsters) duiker. Vanaf begin oktober tot het voorjaar zijn er op donderdagavond vóór de zwembadtraining theorielessen in het ALO-bad. Hier leer je veel over materiaal, veiligheid, gezondheid etc. Daarna is het tijd om met de rest van de vereniging de conditie op peil te houden in het zwembad.

Na de normale zwembadtraining wordt het tijd voor het serieuze werk en krijgen alle nieuwe leden les in duik specifieke vaardigheden. De eerste lessen zijn dat voornamelijk snorkeltechnieken. Later volgen er echter ook persluchtlessen, waar je vertrouwd wordt gemaakt met de duikuitrusting, zodat je ontspannen het buitenwater in kan gaan. Als je dit tot aan het voorjaar een beetje bijhoudt, dan ben je begin april klaar voor het echte werk. Want dan is het eerste opleidingsweekend. In een zoetwaterplas bij Tynaarlo krijg je de kans om je eerste brevet te halen en als dat het eerste weekend niet meteen lukt; er volgen er meer. De evenementencommissie organiseert er namelijk elk jaar vijf + 4 duikweekenden in Zeeland.

Nadat je je eerste brevet hebt gehaald kun je rustig verder gaan met het halen van het tweestersbrevet of gewoon lekker duiken voor de lol. Dit kun je doen in de georganiseerde weekenden, maar ook buiten die weekenden zijn er altijd andere leden die het leuk vinden om enthousiaste duikers te helpen met hun opleiding of om gewoon een leuke duik te maken.

Al een brevet?
Als je al wel een brevet hebt, dan kun je het hele jaar lid worden van Ad Fundum en verder gaan op het niveau waar je gebleven bent, ook als je een ander brevet hebt dan NOB; PADI of NAUI bijvoorbeeld. Eventueel kun je in het najaar al mee met een Zeelandweekend. Als je hierover meer wilt weten, en voor alle andere vragen over duiken en de opleiding, kun je contact opnemen met Jacques Wolters onze trainingscommissaris.

Verenigingsleven
Vanaf je 1* brevet mag je zelfstandig met de meeste andere duikers duiken, ook buiten verenigingsverband. Ad Fundum regelt jaarlijks een aantal 'duik-uitjes'. Zo organiseert de evenementencommissie vier keer per jaar een Zeelandweekend en is er ieder jaar een NADA-weekend (Nederlandse Academische Duik Associatie). Meestal vertrekken we dan op vrijdagmiddag om na installatie op onze overnachtingsplek een eerste nachtduik te maken in de Grevelingen (stilstaand water) of de Oosterschelde (stromend water). Ook duikvakanties naar het buitenland zijn onderdeel van het jaarlijkse programma, in 2006 gaan we onder andere naar Duitsland, Denemarken en met GBD Calamari mee naar Zuid Engeland.

Een groot deel van de verenigings-evenementen bestaat uit de eerder genoemde opleidingsweekenden. Naast veel duikplezier kun je hier ook de benodigde brevetten behalen.

Na de zwembadtraining vertrekken veel leden naar de kroeg, om onder het genot van een biertje de afgelopen of komende week te bespreken. Door de grote variëteit in ons ledenbestand zijn de avonden eigenlijk per definitie gezellig.

Al met al kom je als Ad Fundumer in een leuke, sociale en actieve vereniging terecht waar het in de basis om duiken draait, maar daar zeker niet bij op houdt!

Een belangrijk punt, zeker voor studenten, zijn de kosten van het duiken. Want de huur moet ook elke maand betaald worden, net als je eten. Laten we beginnen met wat positief nieuws. Omdat de club de volgende uitrustingsstukken al heeft, hoef je deze niet meer aan te schaffen: trimvest (à € 400), automaat (à € 300), console (à € 100) en persluchtfles (à € 200). Zoals eerder vermeld hoef je ook niets extra te betalen voor flesvullingen, aangezien we bij onze vereniging in het bezit zijn van een eigen compressor.

Nieuwsgierig geworden?
Om het duiken en onze vereniging aan je voor te stellen hebben wij in de maand september 4 donderdagavonden (7, 14, 21 en 28 september 2006) een intro-duik. Op de sportmarkt in de KEI-week of telefonisch (ook daarna nog) kun je je intekenen voor een van deze avonden. Als de avonden vol gepland zijn, loont het zeker om je op de reservelijst te (laten) zetten, het verleden heeft uitgewezen dat er toch altijd een handje vol mensen uitvalt. Mocht het animo erg groot zijn dan voegen we aan de serie waarschijnlijk een extra avond toe. Om je aan te melden voor een introductieduik kun je contactadressen vinden op onze website. Op deze avonden krijg je informatie over Ad Fundum, een veiligheidsinstructie en natuurlijk een duikje in het zwembad. Onder begeleiding van onze ervaren duikers en instructeurs krijg je de kans om (in je eigen tempo) ervaring op te doen met perslucht en het gevoel van gewichtloosheid. Om de kennismaking volledig te maken gaan we na de tijd in de Kroeg van Klaas nog naborrelen.

De opleiding start zoals gezegd begin oktober en we hebben slechts een beperkte opleidingscapaciteit, dus geef je zo vroeg mogelijk op. Tot 1 oktober kun je besluiten om je in te schrijven bij Ad Fundum (als je al een brevet hebt kun je het hele jaar lid worden).

Hiervoor kun je op de introductie avonden een (voorlopig) inschrijvingsformulier krijgen. Aan het begin van het duikseizoen wordt je medisch gekeurd om te kijken of duiken voor jou veilig is. Normaal gesproken is deze keuring geen belemmering en kom je er zelfs met een lichte vorm van astma nog door.

Meer informatie?
Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, of weet je al zeker dat je lid wilt worden en wil je een inschrijfformulier, e-mail dan naar info@adfundum.info of bel naar een van de telefoonnummers te vinden op www.adfundum.info. Daar kun je nog veel meer informatie, foto’s en duikverhalen vinden, die je laten proeven van het geweldige gevoel dat je onder water kunt beleven
compressorja
logohttp://images1.fotki.com/v291/photos/4/48899/2487162/AdFundumlogoBlubje-vi.gif