Duikstek "Zeetuin"

stekID zeetui
Naam Zeetuin
Provincie Noord Holland
Stad Den Helder
Datum_wijzig 28 Dec 2004
geen postcode of coordinaten bekend, dus geen landkaart
BijzonderhedenAls je bij het Restaurant parkeert (nogal wiedes) loop je recht de dijk af hier ligt een klein strekdammetje ,met eb goed te zien , bij vloed kun je je oriënteren op de boeien van de zwemclub ,(alleen in de zomer ) Je zwemt onderwater langs het dijkje richting open water ,tot je op een meter of 3 diep stenen tegen komt, deze lopen door tot een meter of 12 diep, laat je rustig met de stroom mee drijven tot het tij keert ,de stroom is nagenoeg altijd aanwezig, als je het treft kun je er alles tegen komen, hordes naaktslakken, puitaal , snotolf , inktvis, noord zee krab , hele stenen vol anemonen de ene steen met witte anemonen en de steen er naast vol met oranje anemonen ook velden met kokerwormen enz te veel om op te noemen , de tuin (oude voet van zeedijk onderwater) loopt van de grote pier tegen over het clubhuis van Ostrea onze duikclub (oude kustwachttoren) Tot de vuurtoren rechts en zelfs nog verder door, hij begint op 3 meter diepte .,loopt door tot een meter of 12 , duik je nog dieper langs de zand helling kom je onder aan de voet van de oude dijk op grote zinkstukken die daar uitsteken, op een meter of 22 diep verder duiken heb geen zin ,alleen maar zand. Let erop dat je je kompas goed instelt , door de heftige stromingen zijn er soms grote gaten die je doen denken dat het tij is gekeerd, bij twijfel GA TERUG. Let er op dat de stroom bijna weg is als je te water gaat , kijk naar de groene boei die richting Texel ligt , ligt deze mooi recht is de stroming nagenoeg verdwenen, of let op de stroom strepen in het water .Vaak gezien dat mensen er zomaar induiken ,en 10 minuten later weer aan de kant staan , bekaf en een goed afgelopen ervaring rijker. Het tij wat word voorspelt is dus niet altijd het tij ,hier kan soms een uur tussen zitten , ervoor of erna . Ga altijd onderwater terug als het te hard stroomt , (met handen en voeten ) Duiktijden variëren van een half uurtje tot anderhalf uur , hangt helemaal af van het weer en het soort getij op dat moment (eerste kwartier , laatste kwartier enz Het zicht is meestal slecht, 30 cm tot 1 meter Ook hebben we wel eens, 15 meter zicht gehad. 1 op de 5 duiken heb je redelijk zicht , de aanhouder wint zullen we maar denken , maar als je dan ook goed zicht hebt ben je de vorige slechte duiken allemaal vergeten en lig je er 6 uur later weer in . De mooiste duiken daar zijn nachtduiken, schitterend gewoon, kan geen plek tegen op in Nederland , zorg wel dat je dan met iemand duikt die er bekend is, en zorg voor een ( duikleider ) persoon aan de kant ,aangezien je s ávonds niet kunt zien of het stroomt en voor het geval je toch nog wegdrijft . Met dank aan Peter Burger voor deze bijdrage
Faciliteiten -
Route Via de N9 richting Den Helder, afslag linksaf Den Helder, Hospitaal Gemini (Ravelijnweg); Rotonde rechtdoor, viaduct over. Bij de volgende rotonde borden fort Kijkduin blijven volgen. Na tweemaal rotonde (rechtdoor) bij stoplicht rechtsaf (Jan Verfailleweg). Borden fort Kijkduin blijven volgen. Er zijn bij fort Kijkduin twee parkeerplaatsen. Een boven bij het fort zelf, een tweede bij Restaurant Nogal wiedes
Diepte 22
Gemaakt eric op 9 March 2004
Gewijzigd eric op 28 December 2004
Opmerking
geplaatst op April 12 2005 - 19:52:38 door John de Jong()
Opmerking
In de zomer van 2004 een 5tal duiken hier gemaakt, werkelijk fantastisch. O.a. een Slakdolf gezien, voor foto's zie http://members.home.nl/jojodive onder Noordzee

geplaatst op April 12 2005 - 19:52:54 door John de Jong()
Opmerking
In de zomer van 2004 een 5tal duiken hier gemaakt, werkelijk fantastisch. O.a. een Slakdolf gezien, voor foto's zie http://members.home.nl/jojodive onder Noordzee

Duikwinkels in de omgeving

Recent gelogde duiken

 • 25 Aug 2016 - Arne - redelijk zicht 20°
 • 5 dradige meun, meerdere gehoornde slijmvissen en zandspieringen. Leuke duik.

 • 06 Sep 2014 - Lupardi - redelijk zicht 19°
 • 317/37 De kentering was eerder dan wat er in de boeken stond. Snel van de parkeerplaats naar het water... flippers aan... duikcomputer vergeten... lag nog boven op de auto... uit het water... dijk op... dijk af... bek af en duiken. Veel anemonen in alle kleuren. Krabben. Noordzeekrabben. Platvisjes. Zeenaald. Slijmvis. Krab die mee lifte met een dikke blauwe kwal. Kompaskwallen.

 • 19 Aug 2012 - X11 - zeer goed zicht 20°
 • 1105/59 Prachtig! Nu iets te lang gewacht. Op de terugweg een pittige stroming.

 • 19 Aug 2012 - X11 - goed zicht 20°
 • 1104/58 Het was nog te vroeg

 • 02 Apr 2011 - Arne - slecht zicht 7°
 • Nieuw slakje gevonden. Ditmaal duik bij LW. Beter dan vorig jaar, maar nog steeds veel zand in het water. Wel meer blokken kunnen bekijken. Veel tubularia, maar 1 slak kunnen vinden in het slechte zicht. Jonge tong gezien.

 • 03 Sep 2010 - fransdm - heel slecht zicht 16°
 • 16 Aug 2009 - Arne - redelijk zicht 20°
 • Voor Noordzee begrippen redelijk zicht (1 meter), maar we zijn iets te vroeg het water ingegaan en rechts van de zichtbare pier. Onderwater echter een dammetje gevonden, dat zicht aan onze rechterhand bevond. Bij het laatste zichtbare blok maaktte ik de keuze om dieper te gaan, maar toen waren we alle orientatie kwijt. Enkel zand en we kwamen 200 meter verder (stroomopwaarts) voorbij het zwemgebied weer boven. Jammer, want de rotsen waren mooi begroeid en hier kunnen ook slakken zitten. Teveel stroming (LW) en deining en verkeerde keuze gemaakt of net niet de goede plek te water. Je kan beter hebben dat de stroming je IN het dammetje wil werken, dan kan je daar foto's maken. Wel leuke ervaring weer. Niet te vergelijken met Zeeland bijvoorbeeld. Tweede Noordzeeduik ooit.

 • 21 Sep 2008 - X11 - goed zicht 0°
 • 727/50 Een mooie dag om bij Huisduinen te gaan duiken. Goed zicht. Zonnige ochtend en we waren de enige die een duik gingen maken muv een paar fanatieke zwemmers in het zeebad.

 • 10 May 2008 - karel123 - slecht zicht 0°
 • Het zicht was op ze best 1 meter. de Zeetuin was wel mooi begroeit. En er waren ook veel krabben. Maar je kan beter duiken als BBQ.

 • 11 Sep 2005 - X11 - zeer goed zicht 19°
 • Ook dit keer was de kentering laat, officieel om 10.15 het was weer een uur later. Nu hebben we meer geduld gehad. Wat geloond heeft op een mooie duik. Waarschijnlijk de laatste van dit jaar op deze locatie. Duikvereniging Noordoostpolder had gevolg gegeven aan de uitnodiging om eens hier te gaan duiken. Men was zeer tevreden over de schoonheid/pracht van de duikstek.

  Waarnemingen

  TOP 15 - Meest waargenomen:

  M0A1Z0 10


  Cancer pagurus
  M0A0Z1 1


  Pleuronectes platessa

  Deze foto's zijn genomen door duikloggers:  Deze foto is genomen door Lupardi op 06 Sep 2014 17:39

  Geplaatst: 06 Sep 2014