Anti-inbraakactie duikplaatsen werkt

De duikcentra, politie en gemeente gaan verder met hun gerichte aanpak van autokraken bij de populaire duikstekken op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. De gezamenlijke preventie-actie heeft afgelopen seizoen geleid tot een vermindering van bijna zeventig procent van het aantal diefstallen onder deze doelgroep, blijkt uit de evaluatie.

Sinds het project april vorig jaar begon, werd op Schouwen-Duiveland twaalf keer ingebroken in auto’s op duikplaatsen aan de Grevelingen en Oosterschelde. Dat waren er dertig minder dan dat er in een vergelijkbare periode in 2002 bij de politie werden gemeld. Op Noord-Beveland bleef de teller hangen op vier gevallen. “Een heel mooi resultaat, waar we zeer tevreden mee zijn”, aldus initiatiefnemer B. Mathijssen van de Belangenvereniging Duikondernemend Zeeland (BDZ) uit Scharendijke.

“We hebben laten zien dat het zin heeft om op deze manier extra bewust met je dure spullen om te springen, dus gaan we er samen zeker mee verder. Zou de actie nu stoppen, dan verslapt de waakzaamheid en ben je heel snel weer terug bij af.”

Kluisjes

In de evaluatie worden verschillende redenen aangevoerd voor het succes. De preventiecampagne heeft er duidelijk toe geleid dat duikers zich meer bewust zijn geworden van het verhoogde risico dat zij vormen voor autokraken en daarom maatregelen nemen. Zo blijft er tegenwoordig vaker iemand achter bij de auto’s en worden waardevolle spullen thuis of in de kluisjes van duikcentra achtergelaten. Ook wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het dashboardlabel waarop te lezen staat dat er niets meer van waarde in de auto te vinden valt. In combinatie met een geopend dashboardkastje en goed zichtbaar lege broekzakken werkt dat, wijst de praktijk uit, voldoende ontmoedigend voor eventuele dieven.

pzc

Geef een reactie