Aziatische visserij in de ban reuzekwal

De jongste maanden is het aantal giftige reuzenkwallen voor de kusten van Japan, China en Zuid-Korea schrikbarend toegenomen. De naam van deze monsterkwal is Echizen Kurage, het beest weegt 200 kilo en beschikt over talloze, uiterst giftige tentakels. Eén kwal heeft voldoende gif om zestig mensen te doden. Dit bijzondere specimen is geen onbekende voor de vissers van de Gele Zee. Maar wel nieuw is dat de reuzenkwal zich de jongste maanden sneller dan ooit voortplant. Op sommige plaatsen komen er honderd meer voor dan normaal.

De kwallenplaag dreigt de visindustrie in gevaar te brengen. Vissers krijgen steeds meer reuzenkwallen in hun netten waardoor die door het enorme gewicht scheuren. Wanneer de netten wel onbeschadigd kunnen worden bovengehaald, blijken de vissen vaak platgedrukt of vergiftigd te zijn door de kwal. Noodgedwongen moeten vele vissers hierdoor midden van het zalmseizoen hun activiteiten stilleggen. De opbrengsten vielen daardoor terug met 80 procent.

Omdat een land als Japan erg afhankelijk is van de visproductie, komt een belangrijk deel van de voedselbevoorrading in het gedrang. Daarom zullen expert uit Japan, Zuid-Korea en China eind deze maand de koppen bij elkaar steken op een “buitengewone kwallentop”. De regering in Japan riep alvast een taskforce in het leven die maatregelen moet uitdenken om het kwallenbestand terug te dringen.

Terwijl duizenden vissers in Japan, Zuid-Korea en China hun broodwinning in gevaar zien komen, hebben vindingrijke Chinezen al een manier gevonden om zich via de kwallenplaag te verrijken. Ze proberen het vlees van de reuzenkwal te verkopen als een nieuwe delicatesse. Een aantal studenten bracht ondertussen al een nieuwe kwallentofu op de markt en daarnaast ook een kwallenzalfje dat zou zorgen voor een gezonde, soepele huid.

Geef een reactie