Belgische duikers naar 120m diepte

Een team Belgische duikers vertrekt vrijdag 30 mei naar de Rode Zee om naar het wrak van de SS Maidan te duiken. Het team wil als eerste professionele videobeelden maken van het gezonken schip, dat zo diep ligt dat maar heel weinig duikers het kunnen bereiken. Onderwatercamerabedrijf Aquacam zal de hele expeditie zowel onder als boven water filmen. De hele expeditie steunt op Belgische spitstechnologie. De SS Maiden zonk op 10 juni 1923 in de Egyptische Rode Zee toen het vrachtschip op het rif Rocky Island voer. Pas in 2003 kon de exacte positie van het schip worden bepaald. Omdat het wrak op 120 meter diepte ligt en op tien uur varen van de Egyptische kust, is tot op heden nog niemand erin geslaagd er professionele videobeelden van te maken. De onderwatercameracrew Aquacam wil daar nu verandering in brengen. Een zestienkoppig team vertrekt daarom vrijdag om 13u30 op de luchthaven van Zaventem voor een expeditie van negen dagen. Om het wrak te kunnen bereiken en filmen, nemen ze bijna een ton aan gespecialiseerd materiaal met zich mee.

Over de SS Maiden bestaan heel wat onduidelijkheden. Zo is er twijfel over de echtheid van de foto’s die er op dit ogenblik van bestaan. Het schip op de foto’s heeft namelijk een schuin aflopende boeg, wat atypisch is voor vaartuigen uit die tijd. De expeditie zal hierover eindelijk duidelijkheid kunnen verschaffen. Naast de schat aan informatie die het duiken op de SS Maidan zal opleveren, hoopt het team nog heel wat andere, spectaculaire ontdekkingen te doen in de omgeving van het wrak.

De expeditie naar de SS Maiden wordt ondersteund door twee Belgische bedrijven die elk aan de wereldtop staan in hun segment. De firma Leys NV uit Erembodegem levert duikverlichting van het merk Green Force, waarmee het internationaal marktleider is. Daarnaast heeft het duikteam ook gespecialiseerde duikapparatuur nodig om langer op grote diepte te kunnen blijven en tegelijk te kunnen filmen. 

bron belg.be

Geef een reactie