Berging blauwe vinvis maasvlakte mislukt

Het is Rijkswaterstaat maandag niet gelukt de dode blauwe vinvis te bergen die afgelopen weekeinde aanspoelde op de Maasvlakte. Dinsdag wordt een nieuwe poging ondernomen. Het stoffelijk overschot van het zeven meter lange dier lag maandagavond volgens de woordvoerder dichtbij de kust in zee.Het stoffelijk overschot lag maandag op de Hinderplaat, ongeveer een kilometer ten westen van de monding van het Haringvliet. De boot die het dier naar het strand van Ouddorp zou slepen, kon door laag water niet verder de zee op. De twee mannen die het dier vervolgens met de hand aan land zouden slepen werden gehinderd door de sterke stroming.

Het is nog niet duidelijk wat er met het stoffelijk overschot gaat gebeuren, eerst moet bekend zijn in welke staat het verkeert. De aangespoelde blauwe vinvis is een jong dier. Blauwe vinvissen zijn – voor zover nu bekend – de grootste dieren die ooit op aarde leefden. Volwassen blauwe vinvissen kunnen dertig meter lang worden en een gewicht van 150.000 kilo bereiken. Daarbij hebben zij 5000 liter longcapaciteit.

De blauwe vinvis is tijdens de eerste helft van de vorige eeuw bijna tot uitsterven gebracht door de intensieve walvisjacht. Beschermende maatregelen in de tweede helft lijken hun voortbestaan te hebben gered. Het totaal aantal dieren wordt op 5000 geschat.

bron: nu.nl

Geef een reactie