Diepste duik ooit gemaakt

Vrijdag 10 juni heeft de 52-jarige Zuid-Afrikaan Gomes de diepste duik ooit gemaakt. In de Rode Zee daalde hij af tot een diepte van 318 meter. Gomes had slechts twintig minuten nodig om op de beoogde diepte aan te komen. De opstijging duurde uiteraard wat langer. Na een opstijging van twaalf uur, vol met decompressiestops, kon hij zijn hoofd weer boven de waterlijn steken. Het was zijn tweede poging om het record, dat in 1996 en in 2001 ook al op zijn naam stond, te behalen. Het oude record stond op naam van de Britse duikinstructeur Mark Ellyatt, die de 312 meter aantikte bij de kust van Thailand in ! 2003. Van slechts zeven duikers is bekend dat zij ooit dieper zijn geweest dan 250 meter. Dat is minder dan mensen op de maan. Gomes is ook recordhouder voor de diepste grotduik. Hij tikte in 1996 de bodem van het levensgevaarlijke Boesmansgat aan op 282 voet. Dit ging toen nog bijna mis, omdat hij toen vast was komen te zitten in het slib op de bodem.

duiken.nl

pff
info@info.org
Dit zijn absurde records die vroeg of laat (eerder vroeg en dikwijls) de hele duiksport gaan besmeuren als “gevaarlijke” sport en die spijtig genoeg teveel aandacht krijgen. Waarom ?
Bestaat er ook een soort record om bij het valscherm springen, zo laat mogelijk uw valscherm te openen ??? Dit soort duikrecords hebben mijns inziens net zo weinig te maken met duiken, als dat russische roulette te maken heeft met “prijskampschieten”. De aandacht is onverdiend, zelfs ongewenst.
s
bla@bal.com
Als u vind dat er teveel aandacht aan besteed wordt waarom besteed er u dan aandacht aan?

Geef een reactie