Diepzee-inktvissen hebben bizarre seksrituelen

Diepzee-inktvissen houden er bizarre seksrituelen op na. Ze maken met hun bek grote sneeën in de nek van het vrouwtje om daar hun sperma achter te laten of laten hun zaad achter in de buik van het vrouwtje. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waarvan de resultaten dinsdag werden bekendgemaakt.Volgens wetenschapper Henk-Jan Hoving, die van tien soorten inktvissen de voortplantingstechnieken onderzocht, is het niet zo vreemd dat de inktvissen zulke bijzondere seksstandjes gebruiken.

“Voortplanting in de diepzee is een hele opgave”, zegt hij, verwijzend naar het feit dat 80 procent van de oceaanbodem zich op een minimale diepte van 2 kilometer bevindt. Het valt volgens hem dan ook niet mee om in die gigantische en pikdonkere ruimte een partner te vinden.

“Dus, als je er een gevonden hebt, moet je wel je slag slaan. Inktvissen die in de diepzee leven, hebben hiertoe een breed scala aan fascinerende voortplantingstechnieken ontwikkeld.”

Bij inktvissen is de voortplanting geen plezierige ervaring, ontdekte Hoving. Zo ontdekte hij dat de mannetjes van het soort Taningia danae met hun bek sneeën van zo’n vijf centimeter maken in de nek van vrouwtjes, waarin ze vervolgens hun spermapakketjes achterlaten.

Bij een andere soort dringen de spermacellen zelfstandig de huid van het vrouwtje binnen. Deze ontdekking bevestigt het verhaal van iemand in Japan die na het eten van inktvis geopereerd moest worden omdat er een spermapakketje in zijn keel zat.

Omdat de inktvissen op grote diepte leven en dus lastig te bestuderen zijn, was er tot nu toe weinig bekend over deze dieren. Hoving maakte voor zijn onderzoek gebruik van dode inktvissen die hij wist te bemachtigen door mee te gaan op wetenschappelijk expedities.

Ook gebruikte hij exemplaren die in de jaren zestig en zeventig zijn aangetroffen in de magen van potvissen.

bron: nu.nl

Geef een reactie