Dolfijn ingenieus bij doden zeekat

Er zijn weinig zeedieren die zich wagen aan de zeekat, maar de heeft een manier gevonden dit weekdier uit te schakelen en vervolgens op te eten. De zeekat, een inktvisachtige, heeft een stekelige rug en spuit inkt naar vijanden als hij in het nauw komt.“Het brein van de dolfijn heeft zich in de afgelopen decennia zo ontwikkeld, dat zij een manier hebben gevonden de zeekat uit te schakelen. Daar schrijven Australische wetenschappers over in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One. Zij volgden een vrouwelijke dolfijn in de diepe wateren bij Spencer Gulf, een plek aan de zuidkust van Australië waar zich veel begeven. Tussen het zeewier wist de dolfijn een zeekat te vinden.

De dolfijn ging verticaal boven de zeekat hangen en drukte met de snuit hard op het hoofd van de prooi. Met een ferme stoot brak de dolfijn de botten van de zeekat, waarna het dier met een paar flinke tikken tegen het lijf alle inkt uit het lichaam liet verdwijnen. Om haar neus niet te bezeren aan de stekelachtige rug sleepte de dolfijn haar prooi naar een zandvlakte, waar de puntige oppervlakte glad werd gestreken.

“Het is erg knap om inktvisringen te bemachtigen zonder gewond te raken”, zegt onderzoeker Mark Norman tegen de Australische krant Canberra Times. Norman en Tom Tregenza, die namens de Universiteit van Exeter het onderzoek uitvoerden, observeerden het gedrag van dolfijnen vier jaar lang.

bron: nu.nl

Geef een reactie