Duiken met 40 jaar oude lucht?

Een oplettende duiker heeft een luchtarchief in Australië een mooi kerstcadeau gegeven: 41 jaar oude lucht. De 76-jarige John Allport liet zijn duiktank vullen in 1968 en ging er voor het laatst mee duiken in 1970. De lucht die er in zit is naar alle waarschijnlijkheid de oudst verifieerbare lucht ter wereld.“Het CSIRO-archief verzamelt lucht sinds 1978. De monsters worden gebruikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld luchtvervuiling en de daarbij behorende klimaatverandering.

De collectie lucht uit Tasmanië is de oudste en grootste luchtverzameling ter wereld. “Ze zeiden dat ze de oudste lucht hadden”, zegt Allport over zijn inbreng. “Maar ik realiseerde me dat ik iets ouders had”.

Allport liet zijn fles vullen bij een vulstation in Melbourne. Zijn duikdagboek bevestigt de datum en de laatste keer dat hij ging duiken.

Wetenschappers zijn verheugd met de vondst. Ze hadden tot nu toe wel de beschikking over oude luchtmonsters die gevonden werden in poolijs, maar daarbij is altijd een factor van onzekerheid.

Een eerste analyse van de fles is inmiddels voltooid en er zijn onder meer vroege broeikasgassen als PFC’s, freon en drijfgassen gevonden. De beheerders van het archief hebben inmiddels het plan opgevat om meer oude duikers om hun flessen te vragen.

nos.nl

Geef een reactie