Duiker nog steeds vermist

ALKMAAR – De zoekactie in het Geestmerambacht naar de sinds dinsdagavond vermiste 33-jarige sportduiker E. Loth uit Den Helder is gistermorgen overgenomen door twaalf duikers van de marine. Zij maakten bovendien gebruik van honden van het Korps Landelijke Politie Dienst (KLPD), die boven water mensengeur kunnen ruiken.

Ondanks dit alles was het lichaam van de man gisteravond nog niet gevonden. Hierbij speelt mee dat het zicht onder water gisteren niet meer dan een halve meter bedroeg.

Dat de duikers van de marine het zoeken hebben overgenomen is in ieder geval slecht nieuws: ,,De brandweer wordt ingeschakeld bij reddingsoperaties. Volgens de medisch deskundigen kon de man gistermorgen echter niet meer in leven zijn, waarop het een bergingsoperatie werd en de brandweer het zoeken overdroeg””, aldus een politiewoordvoerder.

De Helderse duikmaat van de vermiste maakt het inmiddels redelijk. Hij moest met ademhalingsproblemen worden opgenomen in het MCA. De politie heeft met de man gesproken, maar heeft geen duidelijke aanwijzingen kunnen geven over de ogelijke plek waar de vermiste onder water te vinden zou kunnen zijn.

,,Over wat er onder water is gebeurd, heeft hij nog niets gezegd, maar het kan ook zijn dat hem dat gezien zijn toestand niet is gevraagd””, aldus de woordvoerder. De politie heeft inmiddels wel de uitrusting van deze man in beslag genomen voor onderzoek. Deze zal worden onderzocht door deskundigen. De politiewoordvoerder: ,,Een standaard-procedure om uit te sluiten dat er sprake is van een misdrijf.”

Aan de zoekactie namen dinsdagavond nog duikploegen van de brandweer van Alkmaar, Koedijk, Den Helder, Hoorn en Velsen deel. De laatste brachten apparatuur mee, waarmee de bodem kan worden afgezocht. In totaal waren toen ruim dertig duikers op de zoekplaats aanwezig. Toen hun inspanningen rond een uur “s nachts nog niets hadden opgeleverd, staakten zij het zoeken. Het ministerie van defensie is daarna formeel gevraagd duikers van de marine het zoeken te laten overnemen. Die toestemming kwam inderdaad af, waarna de marineduikers gistermorgen in het Geestmerambacht aan de slag gingen.

,,Een zeer trieste gebeurtenis, niet alleen voor de duikers, maar ook voor de duiksport””, vindt instructeur G. Mars van de Delta Diving-duikschool in Alkmaar. Het is volgens hem een van de eerste keren dat er iets op dit gebied mis gaat in het Geestmerambacht. ,,En dat terwijl er daar heel veel wordt gedoken. Veel duikverenigingen gebruiken het Geestmerambacht namelijk voor de opleiding. Doordat het in de zandput op sommige plaatsen wel dertig meter diep is, kunnen duikers er goed opstijgen, noodprocedures en diepteduiken oefenen. Verder kan het zicht op die diepte redelijk goed zijn en is het er mooi.””

Mars wil niet raden naar de oorzaak: ,,Dat kan tenslotte van alles zijn, zoals materiaalstoornis, waardoor bijvoorbeeld een luchtprobleem kan zijn ontstaan, een flauwte van de duiker of een fout.””

Het is volgens de instructeur vrijwel uitgesloten dat de duiker is komen vast te zitten. ,,Er is daar beneden niets om vast aan komen te zitten, geen wrakken of iets dergelijks.”r.frank
ro.frank@planet.nl
Duiker is vanmidag gevonden op een diepte van ongeveer 22 meter.

Geef een reactie