Duiker vermist bij Gorishoek update

In de bij wordt sinds zaterdagmiddag een 19-jarige duiker uit Belgë vermist. De waterpolitie heeft samen met de brandweer, de KNRM en Rijkswaterstaat direct een grote zoekactie op touw gezet. Tot 19.15 uur is met vier boten en een helikopter gezocht. Zondag wordt geprobeerd de man met duikers alsnog te vinden.

De duiker en zijn buddy kwamen op 30 meter diepte in de problemen. De buddy wist wel aan wal te komen. Hij is naar een ziekenhuis in België gebracht.

bron:zeelandnet

scubajo
n.v.t.
Wat is dat toch, 2x in 1 week op dezelfde plek problemen. Kennen mensen hun grenzen niet???
nieuws
nog@nu.nl
De duiker die sinds zaterdagmiddag
wordt vermist in de Oosterschelde bij
Gorishoek is nog steeds niet gevonden.
Duikers hebben zondagmorgen, bij dood
tij, tevergeefs onder water naar de
19-jarige Belg gezocht. Ook zaterdag
leverde een grote zoekactie niets op.
Volgens de politie is het niet
waarschijnlijk dat de man nog leeft.

De Belg en zijn 47-jarige instructeur
kwamen op 20 meter diepte in de
problemen. De instructeur wist wel aan
wal te komen. Hij is uit voorzorg naar
het ziekenhuis in Antwerpen gebracht.

Peter Kompier
pkompier@macrocad.nl
Gorishoek heeft een veradelijke stroming en is zeer slecht gedocumenteerd. De duikkaarten kloppen werkelijk voor geen meter! Bodem is zeker bij de kop van de strekdam ver van de kant ondiep met daardoor beere veel stroming. Ook de diepte is iets dat men schijnt te boeien. Maarja.. Maak eens een praatje in de duikshop bij Gorishoek en je weet dat er VEEL VAKER dan in de media doet voorkomen ongelukken gebeuren!Een paar per maand! Ga dan NIET met een onervaren duiker je leven riskeren en ga naar de andere kant van : St Annaland. Een mooi zand strand, Alles is verder het zelfde onderwater, niet te diep en geen vreemde stroming. Ik heb al een tiental duikers in de oosterschelde leren duiken. Gorishoek is gewoon een klote stek.
Martin
martmet@kabelfoon.nl
Zeer triest geval, zeker voor familie.
Maar het valt wel op dat er regelmatig Belgen verongelukken. Ligt dat aan hun opleiding of onervarenheid. Kan men deze groep niet beter voorlichten over de “gevaren” in NL.
Moet men ook niet strengere normen gaan stellen m.b.t. vrij duiken in NL? Kijk naar onze oosterburen, daar kan/mag men ook niet overal zomaar te water gaan.
nannou
gheymans@home.nl
ik snap niet dat een duikinstructeur op zo”n plaats gaat duiken met, misschien, een onervaren duiker, die plaats staat bekend om zijn sterke en veraarderlijke stroming en vele ongelukken, indien ht om een stroomduik ging als les ,zijn er toch veel veiligere plaatsen en even mooie plaatsen om dat te leren, ook als je duikinstructeur ben, vind ik dat ge goed op de hoogte moet zijn van de plaats maar ook van het kunnen van uw leerling ik vind het een treurige en spijtige zaak
jean
jean.cruts@wanadoo.nl
Ik snap niet wat een instructeur bezielt om juist op die plek met een leerling het water in te gaan. Het is algemeen bekend dat de stromingen bij Gorishoek zeer gevaarlijk en onberekenbaar zijn.Juist op die plek gebeuren veel ongelukken kijk maar naar afgelopen week. Onzettend stom.
ikke
ikke@hotmail.be
waarom er meer ongevallen met belgen gebuiren? Dat is wel duidelijk, als je in het weekend langs de duikplaatsen rijd zie je 80% belgische duikers en de rest Nederlanders. Dit heeft zeker niets met de opleiding te maken die in België van zeer hoog niveau is.Ik denk dat het best is om deze duikplaats te sluiten hier gebuiren enorm veel ongevallen.
Pieter
duikinstructeur@yahoo.co.uk
Iedere gevorderde duiker die in de Oosterschelde duikt is geacht de gevaren te kennen: koud water, stroming en mogelijks slechte zichtbaarheid. Een duik op Gorishoek, dat voor zijn onvoorspelbare en hevige stromingen gekend staat, met een watertemperatuur van 9° C en ZONDER BUDDYLIJN, is onverantwoord. Dit ongeval had dan ook kunnen worden vermeden indien een goede afweging van de duikstek zou zijn gemaakt en met de nodige veiligheidsmiddelen (buddylijn) zou zijn gedoken.
H
h@hotmail.com
Dat het bijna altijd Belgen betreft kan ik alleen maar onderkennen, maar de duiker meteen als onervaren bestempelen is natuurlijk wat voorbarig. Het zijn juist de ervaren duikers die door hun “routine” een bepaalde laksheid kweken.

Ook de buddylijn als verplicht stellen wil niet zeggen dat je dan niet in de problemen kan komen. Ik zelf vind een buddylijn juist een vals gevoel van veiligheid.

Ik ben zelf een keer bij Gorishoek geweest (met een Belg) en we hebben tot 31 meter gedoken en erg veel mooie dingen gezien tussen de leemblokken aldaar. Maar als je te water gaat en het valt tegen, breek je toch de duik af!!
FrankD
f.dorenbos@chello.nl
Het doet mij heel veel als ik dit soort dingen lees. Zeker als je leest dat het hier gaat om een instructeur en een leerling. Ik ben zelf OWSI en voel mij altijd erg verantwoordelijk voor mijn leerlingen. Laten we, voor er een soort hetze onstaat, onszelf realiseren dat we de details niet kennen en vermijden om aanname”s te doen. Het is al erg genoeg voor de duiksport op deze manier in het nieuws te komen.
Peter Kompier
pkompier@macrocad.nl
Klopt Frank, maar: Er gebeuren TE veel ongelukken in de oosterschelde. Helaas komt maar zelde naar buiten (omdat het natuurlijk gevoelig ligt) wat er nu mis is gegaan. Je moet toch leren van fouten om nieuwe te voorkomen? Materiaal is nooit het probleem geweest hoor..
FrankD
f.dorenbos@chello.nl
Kijk eens op deze link, dan wordt er misschien een hoop duidelijk voor iedereen…
http://www.duikforum.nl/showthread.php?t=1668

Rob
info@bergens.nl
Helaas afgelopen week nog een artikel gelezen van 2 gerenomeerde (belgische) artsen die ten strijden trekken tegen het belgische opleidingssysteem. Erg veel lastige oefeningen onder lastige (diepe) omstandigheden, zij beschouwen het als een logisch gevolg hiervan dat er veel ongelukken gebeuren met Belgische duikers. Het is niet mijn bedoeling om een hetze te beginnen tegen het belgische opleidingssysteem, ik geef alleen maar door wat gerenomeerde artsen te melden hebben.

Geef een reactie