Duikers leggen 1e steen voor Oude Dokken

Duikers van Oceans Divers hebben vrijdagnamiddag symbolisch de eerste steen onder water gelegd van de fietsers- en voetgangersbrug over het Handelsdok, ter hoogte van het Stapelplein. De brug moet het nieuwe, nog te verrijzen stadsdeel aan de Koopvaardijlaan, verbinden met het oude aan het Stapelplein.De komende tien tot vijftien jaar bouwen de Stad Gent en het Stadsontwikkelingsbedrijf AG SOB de omgeving van de Oude Dokken om tot een nieuw stadsdeel aan het water. Naast 1200 tot 1500 nieuwe woningen, komen er in het gebied heel wat groene en open plekken, recreatie, kantoren en publieke voorzieningen, zoals een school, een sporthal en een wijkbibliotheek.

“Ik vind deze eerstesteenlegging persoonlijk een heel belangrijke zaak”, zegt schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Mobiliteit Karin Temmerman (SP.a). “We praten al jaren over het project over de Oude Dokken en er is daar al veel overleg over gepleegd, maar op het terrein zelf was er nog niets zichtbaar. Met deze eerstesteenlegging komt daar nu verandering in.”

De brug ligt in het verlengde van de Doornzelestraat en zal de Koopvaardijlaan met het Stapelplein verbinden. Ze is zo perfect centraal gelegen in het gebied van de Oude Dokken.

De brug zelf is 110 meter lang en een technisch hoogstandje. Centraal over de vaarweg kan het beweegbaar deel van de brug namelijk opgeheven worden zodat schepen eronderdoor kunnen varen. Vandaag start de bouw van de landhoofden, later worden de funderingen van de brug in het water opgetrokken.

Om de hinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, worden de werken grotendeels van op het water uitgevoerd. Ondertussen zal het brugdek in de fabriek worden gebouwd. Dit wordt aangevoerd wanneer de funderingen klaar zijn. Zonder onvoorziene omstandigheden zou de brug tegen midden 2011 opengaan voor het publiek.

De totale kostprijs voor deze eerste brug bedraagt 2,8 miljoen euro. Deze kosten worden gedeeld door Europa (Interreg IV A-programma, Revitalisering Oude Industriehavens), Vlaanderen (Waterwegen en Zeekanaal NV) en het AG SOB. Wanneer de twee andere bruggen worden gebouwd is nog niet duidelijk. “Daarvoor is het wachten op nieuwe budgetten”, aldus schepen Karin Temmerman. “In totaal zullen de drie bruggen 6,7 miljoen euro kosten.”

bron: nieuwsblad.be

Geef een reactie