Duikers repareren watertunnel (NY) op 200m

Zes diepzeeduikers leven een maand lang in een hogedrukcontainer met helium en zuurstof om een watertunnel naar New York te repareren. De negen miljoen inwoners van New York en omgeving worden door een enorm ondergronds complex van watertunnels iedere dag voorzien van 4,5 miljard liter water. Via deze tunnels en een aantal aquaducten stroomt water uit kunstmatige reservoirs in de Catskill Mountains en van de Delaware rivier naar de waterleiding van New York.

De Roundout-West Branch is een watertunnel met een lengte van zeventig kilometer waardoor iedere dag 2,2 miljard liter water van een reservoir in de Catskill Mountains richting New York stroomt. Het is al twintig jaar bekend dat deze uit 1944 daterende tunnel zo lek is al een mandje; iedere dag vloeit er meer dan tachtig miljoen liter water weg uit de tunnel op een plek waar deze meer dan tweehonderd meter onder de grond ligt.

Zes duikers van de firma Global Diving leven een maand lang aan de oppervlakte in een acht meter lange cilindervormige container die onder druk staat en waarin ze een mengsel van 97,5 procent helium en 2,5 procent zuurstof inademen. De hoge concentratie helium is nodig omdat zuurstof onder hoge druk biochemisch giftig wordt. Vanuit hun “woning” stappen ze in een duikersklok die hen in twintig minuten naar de bodem van een 240 meter diepe schacht voert waar onder meer een afsluiter zit die gerepareerd moet worden.

Iedere duiker blijft twaalf uur op de bodem van de schacht waarvan hij dan vier uur werkt en acht uur rust. Tijdens het werken gaat het percentage zuurstof omhoog om de mannen alert te houden. Momenteel zijn de duikers bezig met het weghakken van beton om bij de afsluiter te komen. Door het inademen van helium koelen de duikers enorm snel af. Via buizen in de schacht circuleert warm water door de duikerspakken om de mannen warm te houden.

bron: technischweekblad.nl

Geef een reactie