Weer duikongeval in Vinkeveen -update-

Vandaag, zondag 26 juni, zijn we weer opgeschrikt door een duikincident in Vinkeveen op zandeiland acht.  Twee ambulances, motorpolitie, brandweer op het land en te water waren om 13.00 uur ter plaatse om een in moeilijkheden geraakte duiker van zandeiland acht te evacueren en via zandeiland 4 naar het zieken huis te brengen

De hulp van duikschool PiMia werd ingeroepen om met behulp van zijn Rib motorboot het ambulance personeel naar zandeiland acht te brengen. Binnen 10 minuten kwamen zij met de duiker terug. Zichtbaar aangeslagen en aangesloten aan een infuus en zuurstof stapte de duiker op eigen kracht uit de Rib. Direct daarna werd hij op de brancard gelegd en met de ambulance afgevoerd. Onduidelijk is nog wat de aanleiding van het ongeval was. De buddy van het slachtoffer had aangegeven dat zij afgedaald waren naar 30 meter en dat zij pas 8 minuten op de klok hadden staan en daarna een te snelle opstijging hadden gemaakt.

Verder werd er ook een trauma helikopter gesignaleerd. Wat direct de reden van zijn aanwezigheid was was op dat moment niet geheel duidelijk.

Oonderstaande tekst is afkomstig van een nieuwsgroep:

Een duiker, die op een platform dat op 30 mtr onder een boot hing, niet
lekker werd (waarschijnlijk hartritme problemen) en een beetje paniekerig
omhoog is gegaan. Hij heeft zuurstof en een infuus toegedient gekregen ligt
nu in het AMC. Hij hoefde niet de decotank in en wordt uit voorzorg 48 ter
observatie opgenomen.

Met dank aan Heleen en Eric van wethorse voor het doorgeven van deze informatie

in het utrechtsnieuwsblad is te lezen

Weer duikincident Vinkeveense Plassen

Door Dylan de Gruijl

VINKEVEEN – Voor de tweede keer in ruim een week tijd is in de Vinkeveense Plassen een duiker in problemen geraakt. Nadat vorige week een 25-jarige duiker door nog onbekende oorzaak overleed, bleef het zondag bij een bijna-ongeluk.

Het incident deed zich voor tijdens een oefening van een duiker in opleiding. De man raakte op een diepte van 29,5 meter plotseling onwel, vermoedelijk omdat hij water naar binnen kreeg. Zijn instructeur begeleidde hem daarop naar de oppervlakte. Het slachtoffer is vannacht ter observatie in het ziekenhuis gebleven. ,,Hij kwam heel, heel beroerd naar boven”, vertelt instructeur Cees den Toom van duikschool Scuba Diving. Hij was bij de oefening aanwezig en zag de ‘reddingsoperatie’ van afstand. ,,Ik denk dat er iets met zijn mondstuk niet in orde was.”

Een week eerder was Den Toom nog één van de twee duikers die het levenloze lichaam van de 25-jarige verongelukte Apeldoorner borg. Hij is verbijsterd over de twee incidenten in korte tijd. ,,Ik duik nu zo’n twintig jaar en incidenten zoals dit heb ik niet eerder meegemaakt. Ik krijg het idee dat we met de Wet van Murphy te maken hebben.”

Onverwachte moeilijkheden kunnen zich altijd voordoen tijdens het duiken, vertelt Den Toom. Een duiker die duizelingen krijgt bijvoorbeeld, apparatuur die hapert of niet goed zit. Maar die voorvallen worden eigenlijk altijd onder water opgelost. ,,Het leidt in ieder geval nooit tot ongelukken. Wij nemen altijd alle veiligheidsmaatregelen.”

Over de oorzaak van het fatale ongeluk van vorige week is nog niets bekend. ,,Niemand weet dat nog. Iedere duiker vraagt zich daarom af: moeten we bij de voorbereiding en onder water nog met meer zaken rekening mee houden? Het ongeval heeft hier enorme impact gehad.”

Ook Den Toom piekert zich suf over mogelijke oorzaken. Toen hij het lichaam naar boven bracht, was het lichaam voor hem – “misschien klinkt het gek” – een object. Hij deed op dat moment geconcentreerd zijn werk. Pas daarna, vertelt hij, kwam er ruimte voor emotie.

,,Je vraagt je af wat er door zo’n jongen heen ging. Hij heeft zijn lood of apparatuur niet afgegooid. Of niet af kunnen gooien. Ik ben nu niet extra alert bij het duiken. Het enige wat ik doe, is zorgen dat ik voldoende voorzorgsmaatregelen neem.”erik jansen
erikjansen@hotmail.com
Mischien dat het maar eens af moet zijn gelopen met al die mensen die zo nodig tot 30 meter willen duiken op vinkeveen. Dit is nu al het tweede incident op vinkeveen met een duiker die op 30 meter dook.
Op deze wijze krijgt de duiksport alleen maar een slechte naam. Op vinkeveen is het op 20 meter ook al stikkedonker en genoeg veenbulten. Waarom zo nodig naar die dertig meter?
Hoeveel ongelukken moeten er nu nog plaats vinden?
Dimitri
diho@hifi.nl
Liever geen 1 ongeluk meer natuurlijk.

30 meter in nederlands is uberhaupt iets.
Veelal donker en veel leven is er ook niet.

Heb zelf open water en kom dus nooit op die diepte. Toch duik ik met veel plezier in nederland en kom veelal niet dieper dan een meter of 12.
lva
L@v.a
complimenten voor de duikschool, instukteursen begeleiders voor het proffesioneel handelen!
ydiver
stoomtrein@hotmail.com
Denk niet dat het afschaffen van diepe duiken een slim idee is want waar moeten dan de deeop dive specialties gegeven worden. Denk gewoon dat de mensen eens bij zich zelf moeten nagaan wat ze eigenlijk wel mogen/kunnen binnen hun brevet stellingen. ben zelf rescue en heb al menig keer beneden de 30 meter gelegen en dat is helemaal geen probleem zolang je de brevettering maar heb en een goede planning maakt
Enrico
eric@portofsohar.com
Het hebben van het juiste brevet lijkt mij niet het goede criterium om diep te duiken. Het zijn zaken als: hoe voel ik mijzelf op dat moment, hoe zijn de omstandigheden en wat kan ik gezien die subjectieve dingen op dat moment aan…..
Stephan
stoomtrein@hotmail.com
Het juiste brevet lijkt mij juist wel belangrijk want een open water is niet getraind om beneden de 18 meter te duiken tuurlijk kom die andere aspecten er ook bij kijken maar een juiste brevetering en training zijn ook erg belangrijk.
Dimitri
diho@hifi.nl
Een open water niet getraind om onder de 18m te duiken. Dat klopt, maar van training is geen sprake in mijn ogen. Na het volgen van de advanced cursus mag het plots wel maar een training wil ik dat niet noemen. Is meer een aantal “leuke” duiken waaronder een verplichte diepe duik. Kortom na 1 duik naar 30 meter ben je op eens getraind?
adri
a3vd@xs4all.nl
Dit lijkt mij een redelijk zinloze discussie zo,
uiteraard mag iemand met advanced dieper dan 18 meter, maar het ligt uiteraard aan de conditie van zowel de persoon als de omstandigheden of dit raadzaam is. Als iemand zich prima voelt om zo diep te gaan dan mag dit geen belemmering zijn, en ook op 12 meter kan er van alles misgaan.
Kortom gewoon blijven doen wat ons allemaal geleerd is in alle cursussen, en gebruik je gezonde verstand, veiligheid ruim boven alles.

Heel veel duikplezier, Adri.
Stephan
stoomtrein@hotmail.com
Sommige mensen moeten eerst goed lezen voor ze wat zeggen

Geef een reactie