Duikontheffing Reeuwijk kost 65 euro / jaar

Een duikvergunning voor de Reeuwijkse plassen gaat maarliefst 65 euro per jaar kosten. Ik heb de woordvoerder van de gemeente Reeuwijk gevraagd naar het waarom achter de vergunning en de reden van dit hoge bedrag. Hieronder vind u zijn antwoord:

Het duikverbod in de Reeuwijkse plassen is destijds – naar ik meen in de jaren zeventig van de vorige eeuw – ingesteld vanwege de veiligheid en de wens tot natuurbehoud. Veiligheid, omdat op een deel van de plassen tamelijk veel gevaren wordt met motor- en zeilboten. Natuurbehoud speelt een grote rol op de plassen die extensiever bevaren worden. Tegelijk met het verbod is ook de mogelijkheid ingesteld om ontheffing van het verbod te krijgen, alleen geldend voor een flink deel van de plas Broekvelden/Vettenbroek (B/V). De keuze voor die plas heeft een aantal redenen:

1. B/V is 30 à 35 m diep, in tegenstelling tot de overige plassen die anderhalf tot drie meter diep zijn
2. B/V heeft geen verbinding met de rest van het polderwatersysteem, waardoor hij redelijk tot zeer helder water heeft, in tegenstelling tot de overige plassen waarvan het water maar weinig doorzicht heeft (onder meer als gevolg van eutrofiëring en de inlaat van gebiedsvreemd, niet al te schoon water bij lage waterstanden)

3. B/V is vrijwel de enige plas die openbare oevers heeft die tot aan het water publiek toegankelijk zijn én nabij twee grote parkeerterreinen ligt; de overige plassen hebben vrijwel alleen particuliere dus niet publiek toegankelijke oevers aan liggen langs hele oude, smalle weggetjes met nagenoeg geen enkele parkeermogelijkheid

4. op B/V geldt een vaarververbod met uitzondering van plankzeilen; plankzeilers blijven echter meestal op het westelijke, minder diepe gedeelte van de plas, reden waarom duikers via een corridor naar het meer oostelijk gelegen, diepere deel worden geleid

5. B/V is deel van een recreatiegebied met een eigen horecavoorziening en een camping.

Over de hoogte van het bedrag:
De duikontheffing is net “buiten bedrijf” geweest in de periode dat de gemeente haar tarieven voor dienstverlening (vastgelegd in de Legesverordening en de bijbehorende Tarieventabel) tegen het licht heeft gehouden. Dat was nodig omdat de financiële controle van de zijde van de hogere overheden geen genoegen meer wilde nemen met tarieven die op geen enkele wijze in verhouding stonden tot de geleverde inspanning. Dat gold onder meer ook voor de verlening van een ontheffing van het duikverbod (kortweg: duikontheffing, niet: duikvergunning!). Het resultaat van de ronde “tarieven aanpassen aan de werkelijke kosten” was dan ook onze gemeenteraad – net als vele andere gemeenteraden – veel hogere tarieven heeft vastgesteld. Het bedrag van € 65 voor de duikontheffing valt daar ook onder.Roel
roel.mulkens@wxs.nl
Heeft de gemeente dan aannemelijk gemaakt wat de werkelijke kosten per duiker zijn? Zijn dit alleen de kosten van ambtenaren die een vergunning/ontheffing mogen verlenen? Of wordt er ook nog iets geregeld voor de duikers, zoals borden, trappen en parkeerplaatsen waar je auto niet wordt leeggestolen? Gaan de plankzeilers ook betalen voor een vergunning/ontheffing? En zwemmers? Vraag dan een toegangskaartje van iedereen.
Als de gemeente het duikverbod in het betreffende gebied opheft kan iedereen er duiken. En hoeft er ook niet gecontroleerd te worden, dus minder kosten voor de gemeente.
Vergunningen/ontheffingen voor het duiken zijn uit de tijd. Afschaffen die handel.
Laurens
lrorive@hotmail.com
Voor dat geld mogen ze wel een warme douche, lopend buffet, draagmensen voor je spullen en wat leuke artikelen in het water gooien een bus ofzo. Ik denk dat dat niet gaat gebeuren. Dus voorlopig nog niet duiken in reeuwijk voor die 65 euro!
johan321
johan321@yahoo.com
Ongelooflijk wat een geld. En dat voor een put die net is afgegraven. Veel leven zal er toch niet zijn lijkt me zo. Begrijp ook niet zo goed waar die vergelijking met plassen van 2 tot 3 meter diep vandaan komt. Alle duikplassen zijn toch wel 10 meter of dieper, en bijna geen enkele gemeente rekent er geld voor. Ik denk dat er niet veel meer dan 10 vergunningen gekocht gaan worden. 10 x 65 euro is inderdaad vast veel te weinig om alle kosten te betalen, dus wordt de vergunning volgend jaar dan 500 euri ofzo ?
Duiker
x@x.x
Wat een kul redenatie van die ambtenaar. Hij heeft zeker nog een nieuw bureau nodig voor zijn 3e secretaresse.

Tss… EUR 65 om te “mogen” duiken in een zandpunt. Krijg je daar een duikbegeleiding, persoonlijk trainingprogramma en sleutelhanger bij ?

Wat hij blijkbaar niet heeft gedaan in al zijn “onderzoek” is onderzoeken wat normale prijzen voor een duikvergunning zijn, zoals bijvoorbeeld in .

Nee, ze willen gewoon niet dat er gedoken wordt, duikers worden natuurlijk lastig en asociaal gevonden, maar ja, dat kan je als abtenaar niet zeggen. Dat is m.i. de ECHTE reden dat er 65 EUR gevraagd wordt.

Gelukkig zijn er ook nog duikstekken in nederland waar je gratis (, Zeeland) of met normale tarieven (Vinkeveen) kunt duiken.

Peter
ajaxsuporter@hotmail.com
Het is eigenlijk te gek voor woorden dat men zoveel geld voor een vergunning vraagt.
Het heeft totaal geen vat dat je een bedrag van 65 euro rekend voor een duik in het zand.

Zelfs Lulee en La Combe in Belgie zijn goedkoper en daar hebben ze wel bezienswaardigheden in de afgravingen en groeves.

Ik denk dat de gemeente Reeuwijk miscalculaties heeft begaan bij de afgravingen en die mogen wij als Duikers gaan betalen. Of de ambtenaar wil ook de Monika Lewinsky sigaren hebben voor het spelen met zijn secretaresse.

By the way, geld de parkeervergunning ook op de mindervalide parkeerplaatsen bij de afgraving?
Lange Jan L
j.lieuwma@hetnet.nl
duikvergunningen zijn uit de tijd. ik wil nog wel eens nazien of het Burgwetboek hier iets over schrijft. Gaat de politie van Reewijk dat allemaal contoleren. Hebben ze daar tijd voor dan?
Nu weet ik wel dat er voor veel dingen betaald moet worden maar ik wil nog wel eens zien als je met bijv. 1000 man elke week gaat duiken daar of ze dan ook zoveel bekeuringen uit zullen schrijven. Het OM zal niet blij zijn met deze toestroom van nieuwe zaken.
Eigenlijk zou de duikvereniging die daar in de buurt zit eens moeten gaan babbelen met de gemeente

Geef een reactie