Italiaanse duikers 10 dagen onder water

Twee duikers hebben in Italië tien dagen onafgebroken onder water doorgebracht. De 37-jarige Stefano Barbaresi uit Rome en de 29-jarige Stefania Mensa uit Toscane vertoefden meer dan 240 uur op de zeebodem, 8 meter onder de zeespiegel. Dat melden verschillende Italiaanse media zondag.Bedoeling was om de impact van een langdurig verblijf onder water op het menselijk organisme en vooral de huid te bestuderen. Het project werd op poten gezet door een privéduikschool in samenwerking met verschillende universiteiten en ziekenhuizen. De kostprijs bedroeg volgens de media zo”n 500.000 euro.

Na dit unieke experiment waren beide duikleraars volledig uitgeput, maar hun algemene gezondheidstoestand was goed. “Ik zou dit onmiddellijk overdoen”, zei Stefania Mensa in een reactie. Beide duikers gingen voor het Italiaanse eiland Ponza in zee en verbleven tien dagen in een zelf gebouwde onderwatermobiel. Ze hadden trimfietsen en een televisie ter beschikking. Alleen om te eten en voor medisch onderzoek zwommen ze naar een duikerklok.

Alleen ’s nachts hield het experiment enige risico’s in, omdat slapende duikers onder water zuurstoftekort riskeren. Stefano Barbaresi leed onder water aan slaapstoornissen en viel zelfs een keer flauw.

Geef een reactie