Japanse oester bedreigt Zeeuwse mossel

De in Zeeland wordt bedreigd door voedselschaarste. Boosdoener is de wilde Japanse oester, die zich de jongste jaren explosief heeft voortgeplant in de . De sector en de provincie Zeeland zetten de grote middelen in om de oesterpopulatie terug te dringen. De komende weken zullen mosselkwekers minstens 50 hectare grond met Japanse oesters bevissen, in de hoop het bestand terug te dringen, meldde De Telegraaf maandag.

“De Japanse oester is een vijftiental jaar geleden in de Oosterschelde geïntroduceerd, toen de kweek van Zeeuwse oesters in een diepe crisis zat”, legt marinebioloog Jan Haelters uit. “Een deel van die aquacultuur is verwilderd en plant zich nu met zeer veel succes voort in de hele -regio. Je kunt ze al meer dan tien jaar aantreffen van Nieuwpoort tot aan de Duitse Waddenzee”.

Volgens recente studies is de wilde Japanse oester zelfs stilaan de dominante schelpdierensoort in de Oosterschelde. Dat betekent dat ze ook het meeste voedsel voor haar rekening neemt. “Tot nog toe heeft de wilde oester nog geen economische schade aangericht. Maar als we dat zo willen houden, moeten we nu ingrijpen”, zegt Edwin Foudraine van mosselproducent Prins en Dingemanse.

“Als gevolg van de deltawerken is het totale voedselaanbod in de Oosterschelde sowieso geslonken. De lagere concentratie fosfaten in ons afvalwater heeft dat proces de jongste jaren versneld. Wilde oesters vormen dus een reële voedselbedreiging voor de Zeeuwse mossel. Als het vissen van wilde oesters niet volstaat, moeten we zelfs overwegen om de verbinding tussen de Oosterschelde en de Westerschelde weer open te maken”, luidt het bij de mosselproducenten.

In tegenstelling tot de geweekte oester is de wilde variant commercieel niet interessant. Foudraine: “In het wild maakt de oester meer schelp aan dan vlees. Dat maakt hem ongeschikt voor consumptie”.

Bron: GVA Den Uyl
witteuyl@wanadoo.nl
Gisteren wilde oesters “geplukt” op de wadden en wat me opviel was juist de enorme hoeveelheid vlees die er inzat. Ik heb heel wat oesters gegeten maar nog nooit had ik zulke lekker volle oesters met zo”n mooie volle en toch frisse smaak op. Toevoegingen als citroen, peper, tabasco o.i.d. waren absoluut overbodig. Om nu te beweren dat deze oesters niet geschikt zijn voor consumptie lijkt me een absurde bewering die alleen ter bescherming van de commercie dient. Jammer want het is werkelijk fantastisch om het wad op te gaan en je eigen kokkels uit te graven en je eigen oesters te “plukken”. Ontneem ons niet ook dit kleine stukje beleving omdat de commercie eronder zou lijden.

Geef een reactie