Koper duiken of piraterij onder water

Den Oever – Drie weken geleden kostte het lichten van dit brok oud ijzer het leven van het Helderse bemanningslid Arie de Vreugd van de HD147. Nu staat het veertien ton wegende gevaarte op de kant in de haven van Den Oever. De Wieringse duiker Meijert de Haan klaarde de klus. Al is het de vraag of het allemaal wel legaal is. Maritiem archeologen denken aan “piraterij onder water” op een oorlogsgraf.

Op 10 juni ging de Helderse kotter HD 147 naar de kelder in een poging om acht mijl uit de kust de “stoomcondensor” van De Hardalion. 14 ton aan koper maal zes euro. Tel uit je winst. Dat dacht ook duiker Meijert de Haan. Met een duikgroep bracht hij het koper boven water. ,,We hebben een groter schip en zwaardere apparatuur. Daarom is het ons wel gelukt.””

bron: OSV Orca
Arne Kuilman
akuilman@zonnet.nl
Het ligt onder water he? Dan mag je alles slopen en meenemen wat je maar wil. Heb tijdens een lezing eerder kennis gemaakt met dergelijke duikers. Niets is heilig, behalve het breekijzer. Ik heb er geen positieve woorden voor over.
S
bla@bla.nl
Typish mensen die alleen maar euro tekens zien. en het vervolgens gek vinden als het fout gaat.
ahum
ja@wxs.nl
gewoon klasse 84000 euro verdient met iets wat er zomaar ligt
Ben
wrak@duiken.nl
Stond er op de website van OSV Orca het “trotse” bericht dat zij wel erin geslaagd waren een stoomcondensor van De Hardalion te bergen.
Dit bericht heeft inmiddels een uitwerking als open invitatie voor andere grote wrakduikschepen om nu ook andere wrakken te slopen en grote ketels, scheepsschroeven etc. te gaan bergen. Blijkbaar is het korte termijn gewin van de schrotprijs belangrijker dan de lange termijn gelegenheid om duikers een interessante wrakduik te bieden.

Het uit elkaar trekken van een wrak en bergen van koper en bronzen wrakdelen heeft niets meer met sportduiken te maken.
De wrakken die momenteel op de bodem van de Noordzee liggen zullen langzaam uiteen vallen en verzanden.
Nieuwe wrakken zullen er naar verwachting niet of nauwelijks bijkomen. Nu slopen betekent op termijn het einde van het wrakduiken voor sportduikers.
Misschien moeten we deze wrakduikschepen die zich met financieel gewin bezighouden masaal boicotten, zodat ze failliet gaan en uit de markt verdwijnen. Het is leuk als de volgende generatie sportduikers ook iets moois te duiken overhoud.

Onno
voorzitter@wrakduiken.nl
Jammer dat zo gauw er iets te verdien valt, bijna iedereen € tekens in zijn/haar ogen krijgt. Als deze schepen zich nu beperken tot het bergen van lading, dan blijft er tenminste nog een wrak over om op te duiken. Maar nee, puur uit gemak- en hebzucht gewoon alles er vanaf trekken wat maar iets oplevert. De ultieme korte termijn gedachte, want er blijft vanzelf niets meer over om op te sportduiken. Als er dan zo nodig geld verdient moet worden sloop dan wrakken waar toch niet op gedoken wordt om dat ze te ver weg liggen voor sportduikers, te diep of omdat het geen interessant wrak is.
Hopelijk zijn er meer wrakduikers die er zo over denken, en die organisaties die slooptrips organiseren gaan boycotten.
Plukkie
plukkie@msn.com
Iedereen heeft alweer zijn oordeel klaar hoor!!!
Wat maakt het uit dat er ook wrakduikers zijn ?
Is gewoon handel in, en ja als jullie wat kunnen verdienen ergens mee doe je dat toch ook ??
En ongelukken kunnen helaas gebeuren, dat is niet anders.
Dingen die worden gezegd zoals; Ja als je dit soort dingen doet vraag je erom, bullshit want als je van te voren weet dat dit gebeurd, dan doe je dat toch niet

Geef een reactie