Kreeft van 5 kilo in Oosterschelde

In de bijna 25 jaar dat hij kreeftvisser is, heeft Jan van Westenbrugge nog niet eerder zo’n grote en toch gave kreeft gevangen als gistermiddag. Gewoon net om het hoekje van het Havenkanaal in de Oosterschelde. Bijna vijf kilo woog hij en de scharen waren zo groot dat de elastiekjes niet pasten.

Over de leeftijd van de kreeft wil Van Westenbrugge niet al te veel speculeren.”Ik kom terug van de theorie dat een kilo kreeft voor tien levensjaren staat”, zegt de visser.”Als ik zie hoe sommige kreeften wel twee tot drie keer per jaar verschalen en dan telkens zeker twee centimeter groeien, gaat het harder. Maar dit exemplaar zal toch zeker dertig tot veertig jaar oud zijn. Ik heb nog nooit zo’n schitterende kreeft van deze omvang gezien. Meestal hebben die oude kreeften vergroeiingen of missen ze een ledemaat.”

Van Westenbrugge heeft net te horen gekregen dat het ministerie van LNV voor een nog onbekend bedrag subsidie gaat verlenen voor onderzoek naar de kreeft. Een onderdeel daarvan zal de mogelijke leeftijdsbepaling zijn. Inmiddels is de kreeft verleden tijd. Gisteravond nog is hij gekookt en ingevroren. Van Westenbrugge bewaart hem voor de kreeftlunch die begin oktober bij Golfclub de Molenberg in Burgh gehouden wordt. Dit bevroren reuzenexemplaar zal dan bij opbod verkocht worden en de opbrengst gaat naar een nader te bepalen goed doel. “Dan kan iedereen ‘m nog eens bekijken”, zegt Van Westenbrugge. “Het zou zonde zijn om er soep van te koken”

dimitri
diho@hifi.nl
Uberhaupt dom om het beest te koken en in te vriezen. Nee hoor, beest overleeft al 40 jaar en die stomme visser stopt hem in zijn pannetje. Daar kan ik nou geen soep van eten.
pff
info@info.org
Ik weet dat jullie Nederlands graag lachen met de Belgische wetten en regeltjes. Maar bedenk effe dit: de Oosterschelde wordt al jaren naar voor geschoven als Nederlands” grootste NATUURPARK. (lees de doelstellingen van een Natuurpark er maar es op na). Gek dat hier dan toch vollop kan gevist worden met het meest schadelijke vistuig (div. sleepnetten), meest moordadige vistuig (warrelnetten), dat hier inderdaad 40-jaar oude kreeften kunnen gekookt en ingevroren worden, gevangen zeepaardjes “gedroogt”, … . Ik geloof inderdaad dat er een balans moet zijn tussen economie, natuurbehoud, recreatie (belasting op deze natuur), … . Maar ik denk toch dat er wat meer “regelgeving” mag zijn ten voordele van het natuurpark en zijn fauna & flora. Men mag mij als duiker na elke duik komen fouilleren, graag … alle andere duikers ook … sorry voor de stropers (en hoera voor de officiele vissers en kreeftenvangers). Maar ik vrees dat we momenteel meer aan het nemen zijn, dan er te geven valt. Het vistuig is dit jaar wel extreem veel aanwezig (al dan niet officieel geplaast).
Miranda van Westenbrugge
piggy666@zeelandnet.nl
Toch leuk om er dan achter te komen dat die “stomme” visser toch niet zo stom is en tóch wel een beetje respect blijkt te hebben voor de dieren die hij vangt om van te leven en de mensen om hem heen…..dit qua goed doel! Een mens moet niet álles geloven wat ie leest, dat is pas stom!

Geef een reactie