Maanvis en bruinvis aangespoeld in Zeeland

Op het strand van het Zeeuwse Vrouwenpolder is maandagmiddag een kleine subtropische maanvis aangespoeld. Eerder op de dag strandde al een dode bruinvis in Domburg. Een woordvoerder van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren bevestigde dit maandagavond.

De dode maanvis was 78 centimeter lang. Maanvissen kunnen tot wel vier meter lang worden, dus dit exemplaar is volgens de woordvoerder een kleintje. Een maanvis ziet eruit als een ronde en zijdelings afgeplatte bal, met aan beide zijden een uitstekende vin. Het gevonden exemplaar ligt in een diepvries van Rijkswaterstaat en zal later onderzocht worden.

In Nederland spoelden dit jaar veel meer maanvissen aan dan anders. Dit exemplaar is de derde op de Zeeuwse kust. In januari spoelden aan de hele kust ook al elf maanvissen aan, onder andere bij Zandvoort en op de stranden van Terschelling en Vlieland. In 1992 spoelden vijf maanvissen aan, tot dan toe het record.

De aangespoelde bruinvis was 1,47 meter lang. Dit dier gaat naar het Natuur Museum in Rotterdam. Bruinvissen spoelen normaliter vaker aan dan maanvissen.

Geef een reactie