Massale sterfte Japanse oesters in Waddenzee

TEXEL-Even miraculeus als de Japanse oester in de Waddenzee verscheen, lijkt de exoot nu ook weer te verdwijnen. Schelpdierdeskundige Norbert Dankers, werkzaam bij onderzoeksinstituut Alterra op Texel, meldt massale sterfte op diverse plekken op het wad.

,,Bij Ameland is in heel korte tijd al 80 procent van een Japanse oesterbank dood gegaan. Op Texel, in de Mokbaai, was half augustus 50 procent van de Japanse oesters dood.”

Dankers noemde voorjaar 2003 het oprukken van de veertig jaar geleden bij kwekers ontsnapte spleetoogoester zorgelijk. Eenmaal vrij aanwezig op het wad begon de oester zich geheel onverwachts in een razend tempo te vermenigvuldigen. Die expansie dreigde ten koste te gaan van voor wadvogels belangrijke inheemse schelpdiervoorraden, zoals kokkels en mossels.

De Japanse oester, van oorsprong warm water gewend, bleek zich prima te kunnen handhaven in het wisselende Nederlandse klimaat. Zelfs koude winters kregen de Japanse oester niet klein. De voortplanting was evenmin een probleem. Elk voorjaar hechtten zich massa”s jonge oestertjes op andere schelpdieren, op meerpalen in havens en op de basaltblokken van dijken.

Geef een reactie