Mini-duikboot volgt octopus

Amerikaanse studenten hebben een mini-onderzeeër ontwikkeld die in staat is om octopussen in de diepzee te volgen. Met behulp van de mini-duikboot willen biologen het gedrag van de geheimzinnige Pacifische reuzenoctopus bestuderen, de grootste soort die we kennen.

Het bestuderen van de ongrijpbare Pacifische reuzenoctopus (Enteroctopus dofleini )in de vrije natuur is niet bepaald een makkelijke opgave. De bizar ogende weekdieren met tentakels van twee tot drie meter komen voor tot op dieptes van meer dan 750 meter, waar volstrekte duisternis heerst. Zulke dieptes zijn voor duikers onbereikbaar en zelfs geavanceerde bemande duikboten zouden de dieren maar mondjesmaat kunnen volgen. Bovendien kunnen de dieren urenlang achtereen onbewegelijk stilzitten, wat zelfs voor doorgewinterde gedragsbiologen wat saai is.

Om het gedrag en de bewegingen van de diepzeebewoners toch te kunnen bestuderen, hebben studenten van de universiteit van Arizona in samenwerking met technici van twee andere universiteiten een speciaal duikbootje ontwikkeld die de dieren dagenlang achtereen kan schaduwen.

De studenten ontwierpen een mini-onderzeeër die uitgerust is met interne computers, eigen motoren, een robotgestuurde video-camera en zogeheten hydrofonen, met sonar uitgeruste luisterapparaten voor onder water waarmee de duikboot zijn ‘prooi’ kan blijven volgen. Onderzoekers kunnen zo nagaan in welke richting de dieren trekken. In juli werd het huidige type,’ Shadow III’ genaamd, getest in de wateren bij Alaska waarbij de gele mini-duikboot tien duiken voltooide. De camera werd via een communicatiekabel nog bediend door onderzoekers op een boot aan de oppervlakte.

De studenten willen echter een volledig autonoom type te ontwikkelen die met behulp van de hydrofonen de dieren zelfstandig volgt en zelf beslist wanneer de videocamera gaat draaien en beschikt over een draadloos communicatiesysteem. De duikboot deed in ieder geval zijn werk, want tijdens de proefduiken werd onverwacht een Pacifische reuzenoctopus in beeld gebracht.

Bron: Planet

Geef een reactie