NOB blij met nieuwe duikvoorziening Zeeland

De gemeente Schouwen-Duiveland is van plan mee te betalen aan voorzieningen voor sportduikers op het meest populaire duikeiland van Nederland. Het bestuur van de gemeente heeft besloten € 40.000 te reserveren voor de verbetering van parkeerplaatsen, dijkovergangen en de toegang tot het water op tien duikplaatsen aan de Grevelingen en de Oosterschelde. De gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren.

Indien Schouwen-Duiveland het geld beschikbaar stelt, kan binnenkort de schop in de grond voor een pakket verbeteringen waar de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) eerder dit jaar bij de Provincie Zeeland en diverse andere partijen om had gevraagd. De province had al aangegeven †60.000 beschikbaar te stellen en de NOB investeert zelf nog eens €20.000. Dat levert een totaalbedrag op waarmee de wensenlijst voor een groot deel kan worden gerealiseerd.

De duikplaatsen die het eerst worden aangepakt, zijn Dreischor, Den Osse (beide locaties), Scharendijke en “t Koepeltje aan de Grevelingen. En Levenstrijd, Borredamme, Schelphoek, Plompetoren en Burghsluis aan de Oosterschelde.

Bij Dreischor en ’t Koepeltje is gevraagd om de parkeerplaatsen te verharden, bij Scharendijke om extra parkeerruimte. Bij de duikplaatsen aan de Grevelingen worden ook de paden van de dijk naar de waterkant aangepakt. In plaats van een glibberig spoor beschikken duikers daar in de toekomst over een verhard pad van 1.20 m breed. Bij Dreischor, Den Osse (Nieuwe Kerkweg) en Scharendijke komt bovendien een 2 meter brede trap in het buitentalud van de dijk, en een leuning van bijna 18 meter lang die helemaal over de dijk heen loopt tot aan de waterlijn.

Ook bij de duikplaatsen aan de Oosterschelde worden een trap en een leuning (9 meter) geplaatst. De betonnen trap wordt hier doorgetrokken tot onder de laagwaterlijn, zodat er een gemakkelijke in- en uitstap ontstaat.

bron: onderwatersport.org

Geef een reactie