Onderwaterhuis op bodem gezet

In de Maarsseveense Plassen is een onderwaterhuis van 40 ton met behulp van het leger op de bodem gezet. Het onderwaterhuis wordt gebruikt door duikers. Ze kunnen er ademhalen. Er staat een tafel met stoelen. Stroom, internet en verse lucht worden via een “navelstreng” aangeleverd. In de toekomst kan iedereen via webcams op het internet volgen hoe de duikers leren wrakduiken.Voor een enkeling is de spanning onhoudbaar. Straks is het hele platform vernacheld en als de ruit het maar niet begeven heeft zijn enkele zorgen die hardop worden uitgesproken. Het merendeel van de duikers bekijkt het afzinken van het onderwaterhuis in de Maarsseveense Plassen met een flinke frons op het voorhoofd.

Het is een spannende dag voor de duikers. Na jaren van voorbereidingen en vele uren vrijwilligerswerk verdwijnt het onderwaterhuis, bestaande uit drie aan elkaar gelaste tanks, voorgoed in de Maarsseveense Plassen. Alle duikclubs die aangesloten zijn bij de Stichting Duikcentrum Maarsseveense Plassen kunnen gebruik maken van het onderwaterhuis. In zo’n huis kan onder water vrij geademd worden.

De genie van de Koninklijke Landmacht is bereid gevonden het gevaarte met een gewicht van veertig ton, veilig af te laten zinken. Met groot materieel zijn ze naar Maarsseveen afgereisd. Ze bivakkeren in de kleedkamers van het hagelnieuwe duikcentrum. ,,Ik ben zo blij dat we de genie hebben ingeschakeld. Zelf zouden we dit echt niet voor elkaar hebben gekregen” zegt duikliefhebber Pieter Brand.

Binnen een paar seconden verdwijnen de witte tanks onder water met als gevolg een mini-tsunami. ,,Ik krijg hier echt een buikpijngevoel van,” zucht een van de vele toegestroomde duikers. Een duiker van de genie gaat als eerste onder water om het huis te inspecteren. Na een kwartier komt het verlossende bericht dat er nauwelijks schade is ontstaan. Het huis is met het platform naar voren in het zand terecht gekomen en gedeeltelijk onder water gelopen. ,,Met lucht wordt het water straks uit het huis geblazen. Dan komt het vanzelf goed te liggen,” zegt voorzitter Ton van Galen. Vandaag wordt het onderwaterhuis door de genie naar zijn definitieve plek gesleept. Dan kan voor de duikers de pret beginnen.

bron: ad.nl

Geef een reactie