Pikzwarte zeehond op Vlieland

Op Vlieland is een pikzwarte zeehond aangespoeld. Volgens Lenie “t Hart van Zeehondencrêche Pieterburen is het dier een uniek exemplaar. “We hebben dit maar twee keer eerder meegemaakt, dat was in 1991”, aldus ’t Hart vrijdag. De vrouwtjeszeehond is direct nadat ze was gevonden Zwarte Lola gedoopt.Het jonge dier werd zonder moeder aangetroffen. De zeehond was door haar moeder onvoldoende verzorgd en daardoor verzwakt. “Ze is afgelopen winter geboren en heeft niet genoeg te eten gehad. Lola is nu helemaal fit. Ze moet vooral goed eten en dan zetten we haar over drie maanden weer uit”, aldus ’t Hart.

De aangespoelde Lola is zwart door zogenaamd melanisme, het tegenovergestelde van albinisme. Waar bij albinisme pigmentatie van huid en vacht ontbreekt, is bij melanisme sprake van een overmaat aan zwart pigment.

De zeehond is extra uniek omdat het een vrouwtje betreft. “Van de grijze zeehond zijn vrouwtjes altijd heel blond en mannetjes donkerder. De zwarte zeehonden die in 1991 aanspoelden waren beide mannetjes”, verklaarde “t Hart.De zeehonden in de Waddenzee zijn van de soort grijze zeehond.

bron: nu.nl

Geef een reactie