Pontje De Zijpe afgezonken in Oosterschelde?

Het voormalige pontje De Zijpe krijgt mogelijk zuidelijk van Tholen een nieuwe bestemming. Rijkswaterstaat en de provincie staan achter het plan van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) om het veer te laten afzinken bij de Oesterdam, naast de Bergse Diepsluis. Ook de beroepsvissers en de natuurorganisaties zijn akkoord met de locatie, aldus G. van Woudenberg van Rijkswaterstaat.De NOB heeft een afzonderlijke stichting opgericht voor financiering van aankoop, transport, ontmanteling en beheer van De Zijpe. Het sinds 1988 in onbruik geraakte pontje ligt al jaren te verkommeren in de haven van Antwerpen. De duikbond is sinds enkele maanden met de Vlaamse autoriteiten in onderhandeling over het “behoud van het stukje Zeeuwse glorie.

Volgens Van Woudenberg laat een overeenkomst lang op zich wachten, omdat er meerdere kapers op de kust zijn. “Die plotselinge belangstelling komt door de hoge oud-ijzerprijs van dit moment. Persoonlijk zou ik het heel jammer vinden als de pont op de sloop eindigt. Ik ben zelf geen duiker, maar kan wel zien dat het echt een fantastisch object kan worden.” De NOB wil onder meer de oude machinekamer onder het autodek toegankelijk maken door drie gaten in het schip te zagen. Alle milieubelastende onderdelen worden uit De Zijpe gehaald, voordat de boot op ongeveer tien meter diepte wordt afgezonken. Rijkswaterstaat heeft vorige maand op de beoogde locatie metingen verricht naar de bodemgesteldheid en de voedingsstoffen in het water. Daaruit kwam onder meer de verwachting naar voren dat het wrak binnen een aantal jaren zal aangroeien met planten en andere organismen, die op hun beurt weer aantrekkingskracht uitoefenen op allerlei vissen. “Dat is ook één van de voorwaarden die wij stellen”, zegt Van Woudenberg. “Aan een kaal stalen casco heeft niemand iets.”

Wanneer de aankoop nog dit jaar kan worden beklonken, aldus Van Woudenberg, dan kan De Zijpe in het gunstigste geval na komende zomer naar zijn laatste ligplaats worden gebracht. De jurist verwacht geen problemen bij met het verkrijgen van de nodige vergunningen. De NOB wil in totaal op (maximaal) zes plaatsen in de Oosterschelde, Grevelingen en Veerse Meer wrakken afzinken voor de duiksport.

Bron-PZC

Geef een reactie