Prehistorische vis had sterkste kaken

Een vis die vierhonderd miljoen jaar geleden de wereldzeeën onveilig maakte, had de grootste bijtkracht van alle tot dusver bekende dieren. Hij was in staat geweest een haai met één beet te verscheuren. Dat hebben wetenschappers ontdekt, zo berichtte het Britse dagblad The Times.

Het prehistorische zeemonster met de Latijnse naam Dunkleosteus terreli  kon zijn kaken dichtklappen met een kracht van bijna 5.000 kilo. Dat is vier keer zo krachtig als de beet van een Tyrannosaurus rex. De tot tien meter lange en meer dan 3.500 kg wegende roofvis greep voor zijn levensonderhoud alles wat binnen zijn bereik kwam. De stevige kaken waren niet voorzien van echte tanden, maar van vlijmscherpe botten waartegen prooidieren geen schijn van kans hadden.

Wetenschappers hebben aan de hand van een gefossiliseerde schedel een biomechanisch model gemaakt waarmee de bijtbewegingen en kaakspieren nagebootst konden worden. Met behulp van een computermodel konden die bewegingen en de bijtkracht in kaart gebracht worden.

Bron: ANP

Geef een reactie