Rechter onderzoekt dood twee duikers

Het openbaar ministerie heeft de minimumstraf gevraagd voor de 44-jarige duikinstructeur Patrick L. De man uit Haacht zou verantwoordelijk zijn voor de dood van de 36-jarige Nicole Franssens en de 48-jarige Jozef De Rijck, twee leden van duikclub Albatros uit Wilsele. De slachtoffers kwamen op 27oktober 2002 in de problemen door het stormweer bij een duik in de Oosterschelde, nabij het Nederlandse Middelburg. De duikers overleden aan onderkoeling, na een urenlange strijd.

Is duikinstructeur Patrick L. uit Haacht verantwoordelijk voor de dood van Nicole Franssens (36) uit Leuven en Jozef De Rijck (48) uit Boortmeerbeek? Op die vraag moet rechter Rik Haex op 28 maart een antwoord geven, maar dat is lang geen eenvoudige opdracht. De feiten dan maar. Op 27 oktober 2002 zakken twaalf leden van de Wilselse duikclub Albatros af naar Nederland. Door het slechte weer, windsnelheden van negen Beaufort en meer, beslissen de duikers een andere duikplek te zoeken in de Oosterschelde.

Duikinstructeur Patrick L. gaat het water in met Nicole Franssens en Jozef De Rijck. Na zes minuten loopt het fout, want de duiker Jozef De Rijck maakt een noodstijging naar de oppervlakte. Patrick L. en Nicole Franssens volgen, maar eenmaal boven water gaat de situatie van kwaad naar erger.

,,Mijn cliënt wou De Rijck naar de kant slepen, maar om een onbekende reden geraakte de buddy-line met mevrouw Franssens los. Tot overmaat van ramp verloor ze haar zwemvliezen. Een tragische samenloop van omstandigheden die mijn cliËnt niet kon voorzien. Ik vraag de vrijspraak”, legt de advocate van duikinstructeur Patrick L.

De duikers geraken niet op eigen kracht uit het water en drijven vier uur lang in het ijskoude water van de Oosterschelde. De reddingshelikopter kan immers niet opstijgen door het stormweer. Uiteindelijk worden de duikers dan toch opgepikt uit het water door een Seaking uit Koksijde. De Rijck en Franssens overlijden even later in het ziekenhuis in Goes door onderkoeling.

Volgens de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie had de duikclub, noch de instructeur, mogen duiken in die zware weersomstandigheden. ,,De beschuldiging luidt opzettelijke doding van de twee slachtoffers. De beklaagde maakte een ernstige inschattingsfout. De feiten zijn uiteindelijk onopzettelijk gebeurd, maar we moeten een signaal geven om dergelijke ongevallen in de toekomst te vermijden. Ik vraag een gevangenisstraf met uitstel van drie maanden en de minimumboete voor Patrick L.”, aldus het openbaar ministerie.

De burgerlijke partijen vragen meer dan 300.000 euro schadevergoeding.

dckennemerland

Geef een reactie