Sepia-zoekexpeditie ikv Week vd Zee

Op zaterdag 20 mei, op de openingsdag van de Week van de Zee, starten Stichting Seafoundation en de Kustvereniging hun samenwerking in de Delta. Het thema op reiskrijgt dan vorm middels een project waarbij het onderzoeksschip van de Seafoundation, de Sesanne, met behulp van offshore onderwatertechnologie op zoek zal gaan naar sepias (inktvissen).

Tegen redelijke tarieven kunnen belangstellenden in de rest van de week deelnemen aan één van de expedities. Aan boord is de speciale Delta editie van de Kust&Zee Gids 2006 verkrijgbaar.

Jaarlijks komen sepias in mei, of het water nu koud of warm is, van de Noordzee naar de Oosterschelde om voor nageslacht te gaan zorgen. Het onderzoeksproject richt zich speciaal op de inzet van een micro-ROV (Remote Operated Vehicle). Dit is een kleine op afstand bestuurbare onderwaterrobot. In deze ROV is een bedienbare videocamera opgenomen waarmee de onderwaterwereld middels een televisie live te zien is. Voor de expedities maakt Seafoundation gebruik van speciaal daartoe uitgeruste schepen.

De samenwerking tussen de Kustvereniging en de Seafoundation is een gevolg van de brainstormsessie Kansen voor het Zeereservaatop 18 april in de Abdij van Middelburg, onder leiding van Commissaris van de Koningin drs. W.T. van Gelder. De samenwerking tussen de Kustvereniging en de Seafoundation leidt tegelijkertijd tot het samenbrengen van expertise van kust en zee van beide organisaties. De Seafoundation zal de distributie van de Delta editie van de Kust&Zee Gids ter hand nemen en voor de komende jaren gaan bijdragen aan de inhoud daarvan.

In dit Seafoundation Sea academy-project participeren het zeeteam van Naturalis en de firma Nautikaris.

bron: seafoundation.nl

Geef een reactie