Shell bedreigt walvissen Oost-Rusland

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) waarschuwt dat Shell de laatste honderd exemplaren van een bepaalde soort grijze walvis bedreigt. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij doet dat met het nieuwe Sachalin II-project in Oost-Rusland. De Europese afdeling van WNF stelde dat dinsdag in een verklaring. De natuurorganisatie vindt dat Shell moet wachten met de bouw van de eerste van drie boorplatforms. Het WNF wil eerst de uitkomst van de walvistellingen volgend jaar zien.

De natuurorganisatie heeft de Oost-Europabank (EBRD) dinsdag per brief gevraagd Shell geen geld te lenen voor het project. De oliemaatschappij had 6 á 7 miljard euro lening gevraagd van een groep banken, geleid door de Oost-Europabank van de EU en enkele andere landen. Volgens het WNF voldoet het Sachalin-project niet aan de voorwaarden van de bank. “We vinden het niet aanvaardbaar een oogje toe te knijpen voor het milieu, op basis van onrealistische documenten van Shell”, schrijft Tony Long, directeur van WNF Europa, in de brief.

Net als andere oliemaatschappijen speurt Shell op steeds onherbergzamere plekken naar olie en gas. De ontwikkelingskosten van het olieveld bij Sachalin zijn veel hoger dan ze waren geraamd. Voor de winning van olie en gas voor de kust van Sachalin is 20 miljard dollar aan investeringen nodig. Shell werkt samen met Mitsubishi en Mitsui.

Bron: ANP

Geef een reactie