Steeds meer bruinvissen spoelen aan

Op de Nederlandse kust spoelen steeds vaker bruinvissen aan. In een maand tijd zijn er al tien levende dieren opgevangen in het Dolfinarium in Harderwijk. Dat is veel meer dan vorig jaar, toen er in totaal acht bij het opvangcentrum SOS Dolfijn werden binnengebracht, zei een woordvoerster zaterdag.

Het opvangcentrum heeft in zo’n korte tijd nog nooit zo veel bruinvissen binnengekregen. Het gaat om jonge en oude dieren, mogelijk zijn ze op de kust gedreven door slecht weer, bijvoorbeeld harde wind. Van de tien dieren zijn er nog vijf in leven. Over het algemeen overleeft ongeveer de helft van de aangespoelde bruinvissen. Als de dieren zijn opgeknapt en weer voor zichzelf kunnen zorgen, brengt SOS Dolfijn ze terug naar zee.

Het aantal aangespoelde dode bruinvissen is de afgelopen tien jaar enorm gestegen, van zestig (tien jaar geleden) tot 350 vorig jaar. Volgens de woordvoerster van het Dolfinarium kan een tekort aan voedsel rond Schotland oorzaak zijn van de sterfte. In het gebied sterven ook veel vogels.

Bruinvissen horen tot de familie van de walvisachtigen. Ze zijn de kleinste tandwalvissen van de Noordzee en tegelijk de meest voorkomende. Ze leven in kleine groepjes van twee tot tien dieren, maar soms ook in scholen van wel vijftig dieren. De zoogdieren worden maximaal 2 meter lang, 90 kilo zwaar en 15 jaar oud. Het voedsel van de volwassen bruinvis bestaat uit allerlei soorten vis. In het Nederlandse deel van de Noordzee eten ze vooral haring, inktvis, wijting en kabeljauw.

bron: nu.nl

Geef een reactie