Stropen Oosterschelde loopt spuigaten uit

De stropers die worden opgepakt tijdens controles, vormen slechts het topje van de ijsberg, zegt beroepsvisser Peter Scherpenisse. “”Dat is slechts een paar procent. Het loopt de spuigaten uit. Beroepsvisser Peter Scherpenisse vindt dat de overheid in samenwerking met duikverenigingen het stropen van netten moet aanpakken. Het stroperijteam Oosterschelde van de Algemene Inspectiedienst (AID) trof zaterdagavond bij het Grevelingenmeer 126 levende kreeften aan in de kofferbak van een auto. De stroper wilde volgens de dienst de dieren aan restaurants in de omgeving verkopen.

“Het gebeurt veel vaker”, zegt Scherpenisse. “We leiden jaarlijks tussen de 35.000 en 40.000 euro schade door opengesneden netten. Voor een deel doen natuurliefhebbers dat, maar ook stropers slopen de netten om de kreeften te roven.”

Het probleem speelt volgens de beroepsvisser, die zelf vanuit Sint Annaland op het Grevelingenmeer en de Oosterschelde vist op kreeft, paling, harders en zeebaars, al jaren. “Het aantal duikers neemt toe. Op de Oosterschelde en het Grevelingenmeer heb je honderdduizenden duikbewegingen per jaar.”

Dat maakt het voor de politie en de AID lastig om de stropers in de kraag te grijpen. “Het speelt onder water. Het enige dat je vanaf een boot ziet, zijn de luchtbellen in de buurt van een fuik, maar dan nog kunnen de duikers zeggen dat ze er toevallig langs kwamen of dat de fuik al was opengehaald.”

Zelf betrapte hij een stroper een keer op heterdaad, maar hij kon hem niet in de kraag grijpen. “Mijn fuiken zijn gemarkeerd met een boei. Ik kwam er bij één aan en zag de boei richting de dijk verdwijnen. De duiker gooide het anker op de kant. Op dat moment zag hij mij. Hij dook als een speer weer onder water en ging er vandoor.” Scherpenisse meent dat er wat moet gebeuren. “Het is een taak die de overheid met de duikverenigingen moet oppakken. Er moeten duidelijke regels komen. Hoever een duiker van de fuiken moet blijven en daar moet ook op gecontroleerd worden. Als iemand een keer de fout in gaat, moet zijn lidmaatschap onmiddellijk worden ingetrokken. Daarnaast helpt het als de duikplekken wat meer worden gecentraliseerd. Nu mag iedereen duiken waar hij wil!”

Bron: BN de Stem

Geef een reactie