Traumaheli bij duikongeval Scharendijke

 Bij een duikongeval afgelopen zondag in Scharendijke is vanochtend de traumahelikopter ingezet. Rond tien over half twaalf kwam door nog onbekende oorzaak een duiker in problemen bij duikplek “t Koepeltje aan de Rampweg in Scharendijke. Direct werd medische hulp ter plaatse gestuurd.

Vanuit Middelburg ging de ambulance 19125 ter plaatse. Vanuit Neeltje Jans ging de ambulance 19109 ter plaatse en vanuit de regio Rotterdam-Rijnmond volgde de ambulance 17152.

Vanwege de ernst van de situatie werd al snel de Rotterdamse traumahelikopter lifeliner 2 ter plaatse gestuurd. De Officier Van Dienst Geneeskundig Noord- en Midden-Zeeland, de 19802, werd telefonisch ingelicht over het incident.

Rond vijf voor twaalf werd de strandjeep van de brandweer Burgh-Haamstede, de 4827, met spoed naar het incident gestuurd. Het slachtoffer is met de traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis.

Bron: hvzeeland

In trouw staat te lezen:

(Novum) – Een 41-jarige vrouwelijke duiker uit Schiedam is zondagochtend in het Zeeuwse Scharendijke onwel geworden. De vrouw is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Antwerpen gebracht. Haar “buddy”, met wie zij de duik maakte, is uit voorzorg ook naar het ziekenhuis vervoerd. Deze duiker ondergaat een decompressiebehandeling. Dat meldt de politie Zeeland zondag.

Volgens de Provinciale Zeeuwse Krant was de vrouw lid van een duikvereniging en verloor haar buddy haar op vijftien meter diepte uit het oog. Aan de oppervlakte gekomen, bleek de vrouw niet volgens de afspraak te zijn opgestegen. Andere duikers zagen “ineens een hand voorbij komen”, meldt de politie.

De duikers konden de vrouw niet direct vinden, doordat het zicht slecht was. Na een zoektocht van vijf minuten kon de Schiedamse naar de oppervlakte worden gebracht. Zij was buiten bewustzijn. Direct werd gestart met reanimeren. Toen de ambulance en traumahelikopter ter plaatse kwamen, had de vrouw weer hartslag.

De waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft de duikcomputers van beide duikers in beslag genomen. Het KLPD probeert de oorzaak van het ongeval met behulp van deze instrumenten te onderzoeken. Over de toestand van de vrouw is zondagavond niets bekend.

De pzc meldt:

Duikongeluk bij Scharendijke

SCHARENDIJKE – Een 41-jarige vrouw uit Schiedam is zondagmorgen rond half twaalf bij Scharendijke in de problemen geraakt tijdens het duiken. Het slachtoffer is met een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Antwerpen. Over haar toestand is nog niets bekend.

Het slachtoffer is per traumahelikopter naar Antwerpen gebracht. De vrouw was met andere leden van haar duikclub bij “t Koepeltje aan de Rampweg op vijftien meter diepte, toen ze door slecht zicht het contact met elkaar verloren. Haar buddy is haar kort daarop volgens afspraak gaan zoeken aan de oppervlakte. Daar aangekomen, aldus een woordvoerster van de politie, bleek de vrouw niet te zijn opgestegen en is de buddy teruggegaan de diepte in om haar daar te zoeken. Ze wist haar te vinden en heeft het slachtoffer naar boven gebracht, waarna gelijk alarm werd geslagen.
Het slachtoffer is ongeveer vijf minuten buiten bewustzijn geweest. Duikers zijn direct begonnen met reanimeren, totdat de ambulances en het met de helikopter ingevlogen traumateam arriveerden. De vrouw is met spoed naar het universitair ziekenhuis in Antwerpen gevlogen. Haar buddy is met een ambulance naar het zelfde hospitaal vervoerd, om uit voorzorg een decompressiebehandeling te ondergaan in verband de snelle noodopstijging. De duikcomputers van de duikers zijn door de politie in beslag genomen voor onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeluk.
De brandweer van Schouwen-Duiveland was ingeschakeld om het ambulancepersoneel met de jeep naar de waterkant te brengen. Het terrein is voor de hulpdiensten door de hoge dijk lastig bereikbaar.

En op de site van de Brandweer Schouwen-duiveland zijn tal van foto”s terug vinden van het ongeval.
meds
meds@zeelandnet.nl
Hopelijk loopt het goed af en is dit tevens het laatste duikongeluk van het jaar!!
Adri
a3vd@xs4all.nl
Dat hopen we zeker, maar zoals je zelf wel zult weten schuilt het gevaar altijd in een heel klein hoekje.
Ben in ieder geval wel erg blij dat er goed is gereageerd door de diverse instanties, deze professionals staan toch altijd maar weer paraat.

Geef een reactie