Twee haringkoningen van 3 meter aangespoeld in NL

Op de wadden is een riemvis (Regalecus glesne) van ruim 3 meter lang aangespoeld. Op Vlieland spoelde er eerder die dag ook al eentje aan.
Het is waarschijnlijk een paartje geweest, dat samen aangespoeld is. Ze worden geschat op ongeveer 15-30 jaar oud. De haringkoning komt voor in alle wereldzeeën op 300-1000 meter diepte in warme en gematigde delen van de oceaan, maar is nog nooit aangespoeld aan de Nederlandse kust.Haringkoningen leven van krill, kleine vis, inktvis en kwalletjes. De vis heeft een uitstulpbare bek, waardoor hij een beetje op een haring lijkt. Hij heeft een zeer lang lichaam, tot 7 meter of meer, met een lange rode rugvin die van kop tot staart loopt. Van het dier is weinig bekend. Wereldwijd zijn er vooral waarnemingen van aangespoelde exemplaren en een paar waarnemingen van levende vissen door duikers. Deze hebben hem verticaal zwemmend gezien met de kop naar boven.

Volgens de legende was deze vis de koning van de haring. Een visser die hem ving kon rekenen op een goede haringvangst. Ecomare is van plan een afgietsel te laten maken. De vissen gaan voor wetenschappelijk onderzoek naar Naturalis.

bron: ecomare

Geef een reactie