Vermiste Belgische duiker blijkt ongedeerd

De brandweer, politie, een ambulance en de traumahelicopter. Een melding van een duiker in problemen wordt uiterst serieus genomen. In de Oosterschelde doen zich met enige regelmaat ernstige ongevallen voor met sportduikers. Vandaar dat bij iedere melding van een in problemen verkerende duiker alle hulpverleningsdisciplines direct worden opgeroepen. Zo ook zondagochtend.Tegen half tien kwam er op de Gezamenlijke Meldcentrale Zeeland (GMZ) een melding binnen over een problemen verkerende sportduiker aan de Oude Zeedijk bij Kattendijke. Hij had op moeite met het weer boven water komen.

De GMZ alarmeerde daarop direct een ambulance, de brandweerpost Wemeldinge, het duikteam van de Goese brandweer en de politie (te land én te water). Immers, een duiker heeft maar een beperkte voorraad zuurstof in zijn fles. Snelle actie is dan doorgaans noodzakelijk om levens te kunnen redden.

Normaalgesproken worden bij dergelijke meldingen twee ambulance’s ter plaatse gestuurd. Omdat er niet zo snel een tweede ambulance beschikbaar was werd een beroep gedaan op de traumahelicopter Life Line 2 uit Rotterdam. Die was namelijk op het moment van de melding al in de lucht.

Net op het moment dat vrijwel alle hulpdiensten waren gearriveerd kwam de bewuste duiker boven water. De man mankeerde gelukkig niets, hij kon zelfstandig het water uitkomen. Zelfs een medische check door het ambulancepersoneel was niet nodig.

Alle hulpdiensten konden daarna terug naar hun posten. De patrouilleboot van het Korps Landelijke PolitieDiensten vervolgde zijn vaart en de traumahelicopter vloog een rondje over de incidentlocatie en keerde daarna terug naar de basis in Rotterdam.

hvzeeland

Geef een reactie