Vissen met stroomstoten snel toegestaan

Pulskorvisserij wordt binnenkort goedgekeurd door “Europa”. Dat zei LNV-minister Cees Veerman gisteravond op Urk. De minister sprak tijdens een plaatselijke CDA-verkiezingsbijeenkomst over de toekomst van de visserij.

De sector staat onder druk, onder meer door de torenhoge brandstofkosten. De pulskorvisserij kan daar een belangrijke impuls in betekenen. Die maakt gebruik van stroomstootjes, waardoor platvis op de bodem een ‘hupje’ maakt en zo in het net belandt. Het sleepnet hoeft daardoor niet met kettingen over de zeebodem te schrapen om platvis in het net te laten belanden. Dat scheelt een enorme belasting van de motor, die daardoor tot een kwart minder brandstof nodig heeft. Pulskorvisserij is bovendien veel milieuvriendelijker: de bodem van de zee wordt met rust gelaten.

De techniek is afgelopen jaren beproefd door een Urker kotter. De winst op brandstof en milieu is aanzienlijk, zo bleek uit de praktijktest. Bedrijven moet zelf inschatten of ze investeren in pulskorvisserij zien zitten, zei de minister. Bedrijven die willen doorgaan, maar moeilijk geld los kunnen krijgen bij een bank, kunnen rekenen op steun van de rijksoverheid. Veerman wil onderzoeken hoe door middel van bijvoorbeeld “garantiestellinge” banken het eerder aandurven geld uit te lenen. Subsidie aan vissers vanwege de hoge brandstofprijzen komt er niet, zei Veerman gisteravond. “Iedereen heeft er last van. Van taxichauffeurs en transportbedrijven tot de mensen thuis.”

Bron: ST

Geef een reactie