Vissen zullen verhuizen naar koelere oceanen

Amerikaanse wetenschappers voorspellen aan de hand van computermodellen dat de verspreiding van ruim duizend vissoorten over de wereldoceanen drastisch zal veranderen onder invloed van toekomstige klimaatsverandering. Onderzoekers van de universiteiten van Princeton, East Anglia en British Columbia hebben verschillende klimaatmodellen gebruikt om de migratiepatronen van vissoorten en schelpdieren tot 2050 te voorspellen met de computer.De computermodellen suggereren dat grote aantallen zeedieren onder invloed van klimaatsverandering zullen migreren vanuit tropische wateren naar koelere zeegebieden, zoals de Noordelijke IJszee en de Zuidelijke Oceaan. De meeste soorten zullen zich volgens de onderzoekers met een gemiddelde snelheid van 40 tot 45 kilometer per decennium verplaatsen.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Fish and Fisheries. “Dit gaat een geweldige impact hebben op ons leven en het leven van onze kinderen””, zo verklaarde hoofdonderzoeker William Cheung tegen op de website van CNN.”De klimaatsverandering geeft ons hier echt een schop onder de kont. “

Als de voorspellingen uit de studie uitkomen, zal het aantal vissoorten in de Atlantische oceaan ernstig slinken. Vooral vissers in de tropen kunnen volgens Cheung rekenen op sterk afnemende vangsten. “”De ontwikkelingslanden zullen het hardst worden getroffen door de impact van deze vismigratie””, aldus Cheung.

Sommige onderzoekers zijn zelfs bang dat de migratie zal leiden tot economische en politieke conflicten tussen landen, omdat vissoorten compleet kunnen verdwijnen uit sommige gebieden.

“Stel je voor: er staan fruitbomen in je tuin”, zegt Daniel Pauly van de universiteit van British Columbia. “Op een dag staan die bomen plotseling in de tuin van je buurman en je kunt er niets tegen doen.”

bron: nu.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie