VN: de dolfijn sterft uit

Zeventig procent van alle dolfijnen en andere kleine walvisachtigen loopt het risico om als bijvangst gedood te worden.Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat in Kenia is vrijgegeven. De Verenigde Naties roepen op tot verregaande maatregelen om de zoogdieren te beschermen.De dolfijnen worden niet alleen door de visnetten bedreigd, andere grote doodsoorzaken zijn het opzettelijk vangen, vervuiling, het vernietigen van de leefomgeving en militaire sonarapparatuur. Het VN-milieuprogramma (UNEP) wil een verbetering van de bestaande beschermde status voor minstens acht verschillende dolfijnsoorten.

De Ganges rivierdolfijn, de Atlantische gevlekte , de noordelijke gladde dolfijn en minstens vijf andere soorten moeten op de lijst van meest bedreigde diersoorten worden geplaatst. Voor zeven andere soorten moeten nieuwe beschermingsmaatregelen worden ontwikkeld.”Kleine dolfijnachtigen zijn een van de meest geliefde en charismatische dieren van deze planeet”, aldus UNEP-directeur Klaus Toepfer. “Het tragische is alleen dat deze kwalificaties niet voldoende zijn om de beesten te beschermen tegen de enorme hoeveelheid gevaren”

Tot nu toe genieten alleen dolfijnen in de Baltische-, de Middenlandse – en de Zwarte zee een beschermde status. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt omdat de omliggende landen afspraken met elkaar hebben gemaakt. Alhoewel de VN stelt dat ook hier veel moet gebeuren.

In het UNEP-onderzoek worden de gevaren voor de dolfijnen tot achter de komma in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat 26,5 procent van de bedreiging wordt gevormd door bijvangst. Een wetenschappelijke studie van twee jaar geleden liet zien dat dagelijks 800 dolfijnen verstrikt raken in visnetten en de dood vinden.Dan alsnog denkt Mark Simmond, wetenschappelijk directeur van het en dolfijnen beschermingsprogramma, dat het VN-rapport de ware schaal van de slachting onderschat.

“In de berekening worden alleen de cijfers meegenomen waar concrete bewijzen voor zijn. En het is lastig om bewijzen te vinden”, aldus Simmond. ” Van sommige soorten weten we simpelweg te weinig. Maar van andere soorten weten we meer dan genoeg. We weten bijvoorbeeld dat alle rivierdolfijnen worden bedreigd. Ik durf te stellen dat de volgende soort die uitsterft, een rivierdolfijnen soort is”

Bron: Pl

Geef een reactie