Vrienden Knol bereiden zoekactie voor

Wat is er precies gebeurd bij het rif in het water van de Rode Zee? Met die vraag worstelen de duikvrienden van Kees Knol uit Twello sinds hij verdween na een duik in de Egyptische zee. Vanaf het moment dat de onheilstijding hen bereikte, komen de (duik)vrienden van Knol veelvuldig bijeen in zijn winkel Bussloo Trendsport in Twello. Heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Knol geldt als een super-ervaren duiker.Steeds opnieuw berekenen ze de kansen dat Knol nog levend wordt gevonden. Dat die mogelijkheid, vijf dagen na de vermissing, erg klein is, geeft Knol’s vriend Bonno Amsinga toe. Maar ook hij heeft nog niet alle hoop laten varen. “Er zijn vaker duikers levend aangetroffen die soms zelfs zes dagen waren vermist.”
Dat het in de winkel in Twello dezer dagen een komen en gaan is, heeft volgens Amsinga te maken met de rol die Knol in de duiksport vervult. “Hij is het middelpunt waar het om draait. Die positie heeft Kees door de jaren heen opgebouwd binnen de regio en ook ver daarbuiten. Iedereen leeft mee. Zelfs vanuit de Antillen word ik gebeld door mensen die willen weten of er al iets bekend is.”Duikschool, duikvereniging, Knol’s winkel en zijn vrienden. Het loopt volgens Amsinga allemaal door elkaar. Bij Bussloo Trendsport in Twello komen de lijnen bij elkaar. “Je moet ons zien als een grote familie met Kees als centrale figuur. Hij heeft de ideeën en zorgt er ook nog eens voor dat ze worden uitgevoerd. Niets is hem te gek. Kees geldt als een autoriteit. Hij is ook nog lang niet klaar. Zijn plannen om een duikschool te bouwen op Bussloo zijn nog steeds een droom.”
In de afgelopen dagen is in Twello druk overlegd of het zin heeft naar Egypte te gaan om te helpen zoeken. Volgens Amsinga is er animo genoeg om een zoekclub samen te stellen, maar wordt daar om praktische redenen van afgezien.”Er is iets gebeurd op een diepte van 25 meter. Heeft het te maken met het rif, bijvoorbeeld omdat Kees daarin vast zat, dan was hij al wel gevonden. Hij moet zijn meegevoerd door de stroming en ligt op een plek waar de zee veel dieper is. Daar mag je als recreatieduiker niet eens duiken.”
Amsinga en zijn vrienden zijn wel van plan om in een later stadium naar Egypte te vertrekken om te helpen zoeken. ‘Als Kees niet wordt gevonden dan zou zijn lichaam boven kunnen komen drijven. Die kans bestaat er na enkele dagen. We zijn het aan ons zelf en aan de familie verplicht om dan mee te helpen zoeken”
De vrienden van Knol hebben de afgelopen dagen veel gespeculeerd over wat er onder water kan zijn gebeurd. Amsinga:”Kees is de meest ervaren duiker die je je kunt voorstellen. In paniek raken of problemen met de apparatuur is haast niet voor te stellen. Kees liet niets aan het toeval over en beschikte over de beste spullen. Het meest waarschijnlijke is dat hij onwel raakte. Dat hij zelfs geen kans meer zag om de loodgordel af te gooien en het jacket op te blazen voor een noodopstijging.”

bron: apeldoornsecourantKaren
Meithy_Karen@hotmail.com
Is Kees nog gevonden, vind zo stil?

Geef een reactie