VS krijgen grootste beschermde zeegebied

De Verenigde Staten herbergen vanaf donderdag “s werelds grootste beschermde natuurgebied op zee. Het gaat om een gebied van circa 362.000 vierkante kilometer Stille Oceaan nabij Hawaii, bijna negen keer zo groot als Nederland. Het Northwestern Hawaiian Island National Monument is daarmee groter dan alle Amerikaanse nationale parken bij elkaar. Het is ook net iets groter dan het Great Barrier Reef Marine Park in Australië.

Volgens de krant The Los Angeles Times markeert de komst van het beschermde gebied een ommekeer in het natuurbeleid dat president Bush tot dusver voerde. Het staatshoofd staat niet echt bekend als een voorvechter van natuurbescherming.

Bush zou volgens de krant in actie zijn gekomen nadat hij een documentaire had gezien over het fragiele en bedreigde ecosysteem in de wateren rond Hawaii. De documentaire was gemaakt door Jean-Michel Cousteau, zoon van de legendarische onderwaterfilmer Jacques Cousteau.

Bush zou de afgelopen weken het te beschermen gebied nog hebben uitgebreid, omdat hij het grootste beschermde zeegebied ter wereld binnen de grenzen wil hebben.

Geef een reactie