Zeegras overal ernstig bedreigd

Zeegras wordt overal ter wereld ernstig bedreigd, zo meldde de Britse krant The Independant woensdag. Uit onderzoek blijkt dat door menselijk
handelen de afgelopen tien jaar 15 procent van het zeewier is verdwenen. De onderzoekers verwerkten hun conclusies in de Wereld Atlas van Zeegras. Zeegras wordt veel gevonden in kustgebieden en vormt een habitat voor talrijke diersoorten, zoals zeekoeien, groene schildpadden, zeepaardjes en veel vissen. Door het lozen van rioolwater, intensieve visserij en pleziervaart worden veel zeegrasvelden echter bedreigd.

Zeegrasvelden zijn mogelijk de meest wijdverspreide ondiepe maritieme ecosystemen ter wereld, maar er zijn slechts een paar plaatsen waar ze worden beschermd”, aldus een van de onderzoekers. Zeegrasvelden zijn volgens de wetenschappers net zo kwetsbaar als koraalriffen en mangrovemoerassen, die tegenwoordig steeds meer worden beschermd.

Volgens de zeegrasatlas beslaan de zeegrasvelden wereldwijd een oppervlakte van zeker 165 duizend vierkante kilometer. De velden vormen niet alleen een voedselbron en leefomgeving voor veel zeedieren, maar
maken het zeewater schoon en beschermen de kust tegen erosie. Zeegrasvelden zijn voornamelijk in tropische gebieden te vinden, maar komen ook in koudere wateren voor.

Bron: rd

Geef een reactie