Zeepaardje in Waddenzee

Eigenlijk is het zeepaardje in onze regionen allang uitgestorven, maar blijkbaar voelt het bijzondere diertje zich opnieuw goed in het water van de Noordzee. Voor de tweede keer in twee jaar tijd is in de Duitse Waddenzee bij Sleeswijk-Holstein een kortsnuitzeepaardje gevangen. Dit heeft de informatiedienst van Multimar Wattforum, een populair-wetenschappelijk centrum voor de Waddenzee, gisteren bekendgemaakt. Visser Manfred Sopha vond het spartelende zeepaardje tussen duizenden krabben en bracht het zo snel mogelijk naar Multimar Wattforum. Het nieuwe zeepaardje werd St.-Petra gedoopt, naar de beschermheilige van de vissers.
Het leefklimaat van de zeepaardjes in de Noordzee, de zeegrasweiden, werd volgens directeur Birger Kreutz van het centrum, in de jaren dertig door een schimmelziekte volledig vernietigd. Omdat zeepaardjes niet ver kunnen zwemmen, verdween ook dit soort uit de Noordzee.

Hoe het inmiddels gesteld is met de zeegrasweiden, weet Kreutz niet, maar de nieuwe vangst doet bij hem de hoop groeien dat de Noordzee opnieuw aantrekkelijk is geworden voor het zeepaardje.

bron schmidtzeevis

Geef een reactie