Zoetwatervissen met uitsterven bedreigd

IJsberen, nijlpaarden en zoetwatervissen worden met uitsterven bedreigd, net als nog zo”n 16.000 dier-, vogel-, vis- en plantensoorten. Dat heeft de World Conservation Union (IUCN) dinsdag bekendgemaakt. Volgens de in Zwitserland gevestigde organisatie is het aantal bedreigde diersoorten vergeleken met de laatst gepubliceerde “Rode Lijst” uit 2004 met vijfhonderd toegenomen.

Eén op de drie amfibieën, een kwart van de naaldbomen en zoogdieren en één op de acht vogels staat op het punt uit te sterven, zo blijkt uit een voorpublicatie van de Rode Lijst van 2006. Het volledige rapport wordt later deze week gepubliceerd.

“Het verlies aan biodiversiteit wordt groter, in plaats van dat het langzamer gaat”, zegt IUCN-directeur Achim Steiner. “De gevolgen van deze trend voor de productiviteit en veerkracht van ecosystemen en voor de levens en het levensonderhoud van miljarden mensen die van die ecosystemen afhankelijk zijn, zijn verregaand.”

Op de Rode Lijst staan veertigduizend soorten gerangschikt naar risico van uitsterven. Het totale aantal soorten dat op aarde leeft is onbekend, maar de meeste wetenschappers gaan uit van naar schatting vijftien miljoen. Daarvan zijn 1,8 miljoen soorten in kaart gebracht.

IJsberen worden bedreigd door het opwarmen van de aarde en het smelten van de ijskappen. De ijsberenpopulatie zal in de komende 45 jaar mogelijk met 30 procent teruglopen. De Nijlpaardenpopulatie in het door oorlog verscheurde Congo is met 95 procent afgenomen. Op nijlpaarden wordt gejaagd vanwege het vlees en ivoor.

Het aantal soorten zoetwatervissen loopt terug, omdat hun habitat wordt aangetast door het kappen van bomen, vervuiling en het onttrekken van water aan bronnen. Rond de Middellandse Zee wordt meer dan de helft van de 252 inheemse vissoorten met uitsterven bedreigd. Zeven soorten, waaronder twee soorten karpers, zijn al verdwenen. Op de lijst staan 784 soorten die al zijn uitgestorven – iets meer dan op de lijst uit 2004 – en 65 diersoorten leven alleen nog in gevangenschap.

bron: duiken.nl

Geef een reactie